Nagyvilág

Újra szabad a pakisztáni útvonal a NATO utánpótlásának

Pakisztán ideiglenesen engedélyezte a NATO-nak, hogy területén keresztül utánpótlást szállítson Afganisztánban állomásozó erőinek.

Az engedély korlátozott időtartamra és csak romlandó cikkekre vonatkozik – közölte Ahmed Muhtar pakisztáni védelmi miniszter, aki arról nem szólt, hogy mikor adták ki az engedélyt, s mennyi időre.

Pakisztán tavaly novemberben tiltotta meg a területén keresztül történő szállítást, miután a NATO-erők – máig nem tisztázott körülmények között – támadást intéztek két pakisztáni katonai őrállás ellen és huszonnégy katonát megöltek.

Korábban az afganisztáni intervenciós erő utánpótlásának 90 százaléka Pakisztánon keresztül érkezett. A NATO az utóbbi években kezdte csak kiépíteni az északi, Közép-Ázsián át vezető ellátó vonalat, amelynek a fenntartása a pakisztáninál jóval többe kerül. Az amerikai védelmi minisztérium januári közlése szerint az északi útvonal fenntartása havonta 104 millió dollárt igényel, míg a Pakisztánon keresztüli szállítás havonta csak 17 millió dollárba került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik