Nagyvilág

Pilóta nélküli amerikai repülőgép támadt Pakisztánra

Pilóta nélküli amerikai repülőgép (drón) mért rakétákkal csapást szerdán Pakisztán északnyugati törzsi területére, többen meghaltak.

Pilóta nélküli amerikai repülőgép (drón) mért rakétákkal csapást szerdán Pakisztán északnyugati törzsi területére, közel az afgán határhoz, nyolc feltételezett iszlamista fegyveres meghalt, kettő megsebesült – közölték a pakisztáni biztonsági erők. Két rakéta csapódott be Tappi közelében egy táborba, amely 10 kilométerre fekszik Mirámsáhtól, Észak-Vazirisztán legjelentősebb városától. A megölt személyek kiléte egyelőre nem ismert, de a környéket Hafiz Gul Bahadur és emberei uralják. Ez a fegyveres csoport számos támadást követett már el a nemzetközi erők ellen a szomszédos Afganisztánban.

A pakisztáni törzsi területek ellen eddig mintegy 220 amerikai rakétatámadást hajtottak végre, amelyekben 1700 ember halt meg, többségében lázadók. A pakisztáni hatóságok ugyan elítélik ezeket a rakétacsapásokat, de sajtóértesülések szerint Iszlámábád egy Washingtonnal között titkos alku keretében szemet huny a támadások felett.

Az Egyesült Államok idén január elején, egy hónapos szünetet követően, felújította a drónok bevetését. A leállás oka az volt, hogy tavaly november végén a NATO harci gépei tévedésből légicsapást mértek két pakisztáni őrhelyre, és kioltották 24 pakisztáni katona életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik