Nagyvilág

Marad a cudar idő Európában

Montenegróban több száz falut vágott el a hó a külvilágtól szombatra virradóra, Romániában nyolc ember fagyott halálra, Rómában a hatalmas hó megbénította a közlekedést, míg Ausztriában és Németországban már enyhülésre számítanak a közeli napokban.

Eddig több mint hatszáz halálos áldozatot követelt Európában a több évtizedes hidegrekordokat döntő idei tél. Elsősorban a hajléktalanok körében szedi áldozatait a mínusz 20-25 fokos éjszakai fagy. A cseh hegyekben a hétvégén mínusz 40, Prágában 25 fokos hideget várnak. Romániában az elmúlt 24 órában nyolc ember fagyott halálra, Görögországban ötre, Olaszországban 45-re emelkedett a halottak száma – jelentették szombaton kora délután.

Montenegróban a hatóságok szerint 63 esztendeje nem esett ennyi hó, több száz falut vágott el a külvilágtól és az apró ország repülőtere is megbénult. Kolasin hegyi városnál egy helyi vonatot a sínekre zúdult lavina állított meg, az utasok gyalogosan kerülték meg az akadályt és a mentésükre küldött vonattal folytathatták útjukat. A hó lényegében a fővárost, Podgoricát is elszigetelte, járhatatlanok az utak.

Rómában ömlik a hó

Olaszország középső és déli részére évtizedek óta nem látott mennyiségű hó hullott, Rómát szombatra virradó éjjel jeges vihar lepte meg, és a szakadatlanul eső hó mindent elborít, teljes a közlekedési káosz. Fiumicino repülőterén péntek este 20 járatot töröltek, az utasok a repülőtéren töltötték az éjszakát, a Róma központját összekötő vonatok óriási késéssel közlekedtek, a regionális vonatforgalom pedig egy időre összeomlott. Az örök város nevezetességeit hatalmas hó fedi el a turisták elől, a Spanyol lépcső, a Trevi-kút, a Piazza Navona ki se látszik a fehér massza alól. Lezárták a Colosseumot, a Forum Romanumot, a Palatinus dombot. Abruzzo régió hegyvidékein a lakosság kiéhezett farkasokat látott. Nápolyban az összes templomot nyitva tartották, hogy fedelet nyújtsanak a hajléktalanok számára.

Ráadásul még közel sincs vége a havazásnak: szombat kora délutántól ismét sűrű pelyhekben havazik Rómában, ahol vasárnapra is meghosszabbították a járművek kötelező hólánchasználatát. Újabb hóréteg alá került Róma környéke, ahol még el sem olvadt az előző héten leesett, közel fél méteres hótakaró. A fiumicinói Leonardo Da Vinci repülőtéren délután öt órától éjfélig eltörölték az induló járatok közel felét. Az újabb havazás tovább nehezítette a Marche, Emilia Romagna tartományban és a déli Campaniában és Calabriában már eddig kialakult kritikus hóhelyzetet. Emilia Romagnában – a bolognai vasúti csomópontnál – ismét megbénult a vonatközlekedés. Marchéban a papok arra szólították fel a hívőket, vasárnap a rádión-televízión keresztül kövessék a misét, ne hagyják el otthonaikat.     Az adriai-parti Pescarában hétfőn és kedden is zárva lesznek az iskolák a rendkívüli hó miatt. Cesena városában a hótakaró egy méternél is magasabb.

Nyugaton enyhülést várnak

Ausztriában a hétvégén még tart a kemény hideg, de a hét elején napközben már fagypont fölé is emelkedhetnek a hőmérők higanyszálai. Szombatra virradó éjjel a “legmelegebb” mínusz 9,1 fokkal a karintiai Gmünd volt.

Németországban a hétvégén még havazásra számítanak, keddtől várnak enyhébb időt, már az éjszakai fagyok is megszűnhetnek – ezalól kivétel a hegyvidék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik