Nagyvilág

Tovább gyilkolt a hideg Európában

Tizenhatra emelkedett Szerbiában pénteken a hideghullám és a havazás áldozatainak a száma. Estig mintegy kétezer nagyfogyasztót kapcsolnak le a villanyhálózatról.

A 38 legnehezebb helyzetben levő járás számára az árutartalékokból élelmiszert szállítanak, amelyet a külvilágtól elzárt településekre helikoptereken juttatnak el.

Szerbia: leálló a fűtés

A rendkívüli helyzet bevezetésével kapcsolatos tennivalókat összehangoló országos válságtörzs péntek délután áttekinti a folyókon uralkodó helyzetet, valamint az áramellátással összefüggő kérdéseket.

Szerbia gazdaságának napi 3-5 millió eurónak megfelelő jövedelemkiesést okoz a rendkívül kemény hideg és a nagy havazás. Az árammal való takarékosság miatt számos kisebb-nagyobb üzemet le kellett állítani, mert a gyárcsarnokokat nem lehet kifűteni.

Horvátország: 900 baleset

Horvátországban egynapos szünet után ismét havazni kezdett, feltámadt a szél is, a fő közlekedési utakat egyes helyeken ismét le kellett zárni. Az Adria északi és középső szakaszán orkán erejű szélre, Dalmáciában, Likában, Gorski Kotárban péntek estétől ismét kiadós havazásra kell számítani.

Splitben még mindig sokan balesetet szenvednek a csúszós járdákon. Eddig közel 900-an szorultak kórházi kezelésre. A városi közkórház bejelentése szerint a baleseti sebészeten csupán öt nap alatt annyi gipszet használtak el, mint normál körülmények között két év alatt.

Montenegró: csúcson az áramfogyasztás

Montenegrót újabb hideghullám érte el, havazik, erős szél fúj, és rendkívül hideg van. Felszólították a járművezetőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha ez feltétlenül szükséges. Az ország áramellátásában még nincs fennakadás, jóllehet a napi áramfogyasztás tartósan magas, megközelíti a 15 millió kilowattórát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik