Nagyvilág

Ukrajnában megtekinthetők Szent Valentin hamvai

A Fekete-tenger parti Odessza görög katolikus Szent András Apostol templomában február 14-ig állították ki ideiglenesen a szerelmesek védőszentjének hamvait.

Osztap atya, a templom vezető papja az ukrán UNIAN hírügynökségben elmondta, hogy szerinte nagyon fontos dolog a szerelem az emberek életében. „Hiszek abban, hogy a szerelem Isteni adomány, amely segít abban, hogy az emberiség felülemelkedjék a mindennapok gondjain” – nyilatkozta.

A korábban Rómában őrzött hamvakat a Vatikán 1759-ben adta át megőrzésre a Lemberg megyei Szambor Istenszülő Szent Szűz Születése templomának, amely kedvelt zarándokhelye a szerelmeseknek és a friss házasoknak.

Szent Valentin egy Rómában élő katolikus pap volt a 3. században, II. Claudius uralkodása idején. A császár szerette volna megerősíteni a hadseregét, ezért megtiltotta a légióiban szolgáló katonáknak, hogy szerelembe essenek és megházasodjanak. A rendelet ellenére a fiatal szerelmesek házasodni akartak, akiket titokban Valentin atya adott össze az éj leple alatt. Claudius rájött erre és Valentin atyát börtönbe záratta, majd halálra ítélte.

A börtönőr lánya azonban jó barátságot kötött a pappal, sőt a legenda szerint szűzi szerelemre is lobbant iránta. Kivégzése napján február 14-én, kézzel írott kis kártyát adott a lánynak a következő felirattal: “A te Valentinodtól”. Szent Valentin ünnepe ma már nem szerepel a hivatalos egyházi naptárban, de Bálint napja újabban ismét a szerelmesek hagyományos ünnepévé vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik