Nagyvilág

Obama kompromisszuma a katolikusoknak a fogamzásgátlásról

A katolikus szervezeteknek mégsem kell fizetniük női dolgozóik fogamzásgátlását, megteszik helyettük az egészségbiztosítók.

Az amerikai kormányzat január huszadikán jelentette be, hogy minden munkáltatónak – beleértve az egyházi egyetemeket és jótékonysági szervezeteket is – az általa fizetett egészségügyi hozzájárulásból kötelessége hozzájárulnia a nők preventív egészségügyi ellátásához, beleértve a fogamzásgátlást is. Az amerikai katolikus egyház vezetői ezt hevesen elutasították.

Az ország 195 katolikus egyházmegyéjéből 147-nek a püspöke az amerikai alkotmány vallásszabadságra vonatkozó, első kiegészítésének megsértéseként minősítette a törvényt, és három republikánus aspiráns is a vallásszabadság megsértésével vádolta Obamát, a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner pedig törvényhozási ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A 2010-ben elfogadott egészségbiztosítási reform a preventív ellátás finanszírozásából az egyházakat eleve kihagyta, és az egyházi kezelésű intézmények ügyében a kormány eredetileg egy évet szánt volna a megegyezésre az erre vonatkozó törvény augusztus 1-i életbe lépése után. Az ügyben kirobbant éles politikai vita hatására azonban a Fehér Ház úgy érezte, hogy haladéktalanul lépnie kell.

A pénteken Barack Obama amerikai elnök által bejelentett kompromisszum szerint az egyházi intézményeknek nem kell finanszírozniuk a vallási meggyőződésükkel ellentétes orvosi beavatkozásokat, azt megteszik helyettük az egészségbiztosító társaságok. “Így megvédjük a vallásszabadságot és a törvény, amely mindenki számára biztosítja az ingyenes preventív ellátást, nem diszkriminálja a nőket” – mondta Obama.

Az elnök indoklásában rámutatott, hogy élete folyamán az amerikai nők 99 százaléka alkalmazta valamikor a mesterséges fogamzásgátlás valamilyen formáját (a The New York Times pénteki kiadása szerint ez az arány a katolikus nők körében 98 százalékos), de a 18-34 éves lányok és asszonyok fele ennek költségeit nem tudja megengedni magának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik