Nagyvilág

Járóka bevonná a roma közösségeket a döntésekbe

A romák bevonását sürgeti Járóka Lívia EP-képviselő a róluk szóló döntésekbe.

A romákat és más kirekesztett közösségeket erőteljesebben kell bevonni a róluk szóló döntésekbe – hangsúlyozta Járóka Lívia néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő pénteki közleményében, amelyben beszámolt az EP szabadságjogi, igazságügyi és belügyi szakbizottságában az előző napon a romastratégia témájában folytatott megbeszélésről.

Mint írta, az ülésen Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke bemutatta az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének 2012-es munkaprogramját. Beszédében Reding kitért az európai roma stratégia minél hatékonyabb végrehajtásának szükségességére, valamint méltatta az e témában jelentéstevő Járóka Lívia munkáját.

A bizottsági alelnök kiemelt helyen említette a teendők között az európai roma stratégia keretében benyújtott tagállami integrációs stratégiák értékelését. Jelezte, hogy a tavalyi év végére kitűzött határidőt elmulasztó hat tagállam is várhatóan heteken belül beterjeszti saját cselekvési tervét.

Járóka Lívia az ülésen hangsúlyozta: a politikai szélsőségesség terjedése ellen a legszegényebb rétegek munkához juttatása, emberi jogaik biztosítása és életszínvonaluk javítása révén lehet a leghatékonyabban fellépni. A fideszes EP-képviselő visszautasította a romák helyzetével való visszaélést a politikai spektrum bármely oldalán. Nehezményezte továbbá, hogy a romákat szinte sosem szólaltatják meg sem a róluk szóló vitákban, sem az integrációs programok tervezésében és végrehajtásában, ahol a roma közösségek jóval erőteljesebb bevonására lenne szükség.

A néppárti politikus emlékeztetett arra is: Magyarországon a Fidesz-KDNP kormány tette büntethetővé a szélsőjobboldali félkatonai alakulatok működését az országban, ami példaként szolgálhat a többi EU-tagállam számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik