Nagyvilág

Fel akarták robbantani a londoni tőzsdét – 8 év börtön

Súlyos börtönbüntetést kaptak azok a terroristák, akik különféle támadásokra készültek, többek között a londoni tőzsde ellen.

Mind a kilenc elítélt brit állampolgár, de pakisztáni vagy bangladesi gyökerekkel. A vezetőjük, Abdul Miah 21 évet, három társa 8-8 évet kapott, a többiek kevesebbel úszták meg. A bíróság indoklása szerint mindannyian a terrorizmushoz forduló iszlamista fundamentalisták, akiket az al-Kaida terrorszervezet internetes propagandája fogott meg.

Az egyikük lakásán megtalálták a tervezett merényletek kiszemelt célpontjait. Ezek között politikusok és amerikai diplomaták szerepeltek, de rajta volt a listán a londoni tőzsde székhelye is. Támadásaikat 2010. karácsonyára akarták időzíteni, méghozzá “mumbai stílusban” (2008-as mumbai merénylet 166 halálos áldozatot követelt).

Öt hónappal az olimpiai játékok előtt az ilyen fenyegetéseket komolyan veszik az angol fővárosban, amely 2005. júliusában már elszenvedett egy 52 áldozatot követelő merényletsorozatot. A tettesek abban az esetben is brit állampolgárok voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik