Gazdaság

A kiadáscsökkentés lesz a a görögök fő célja

A büdzsé tervezetét két hét múlva nyújtják be a parlamentnek. Mind Görögország, mind az euróövezet "nehéz hét" elé néz - szögezte le a pénzügyminiszter.

Görögország jövő évi költségvetésében, amelyet két hét múlva nyújtanak be a parlamentnek, a hangsúly a kiadáscsökkentésen lesz annak érdekében, hogy képesek legyenek teljesíteni a vállalt deficitcélt – mondta Evangélosz Venizelosz, Görögország pénzügyminisztere hétfőn.

A politikus egy üzleti konferencián beszélt azt megelőzően, hogy délután elkezdődnének az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank alkotta trojkával folytatott tárgyalások a Görögországnak nyújtandó mentőcsomag újabb részletének kifizetéséről. A politikus kijelentette: mind Görögország, mind az euróövezet “nehéz hét” elé néz.

Venizelosz felhívta a figyelmet, hogy a görög gazdaság immár harmadik éve van recesszióban, és az idei évben a vártnál rosszabb, 5,5 százalék lehet a visszaesés mértéke. Kijelentette: eddig az állandó adóemelések húzták vissza Görögországot, de “most, 2012-ben, az új költségvetést látva, a hangsúly immár a kiadáscsökkentésen lesz”.

Az eseményen Bob Traa, az IMF vezető helyi képviselője leszögezte: Görögországnak további lépésekre van szüksége, amennyiben be kívánja tartani költségvetési célszámait és fenntartható pályára kívánja állítani államháztartását.

A szakember mindazonáltal elmondta: “egyáltalán nem értünk egyet azokkal, akik azt gondolják, hogy a görög program sikertelen volna”. Kifejtette: Görögország most 7,5 százalékos hiánycsökkentést kíván végrehajtani két év alatt, miközben a gazdaság 10 százalékkal esett vissza. “Elismerést érdemel, amit eddig tettek” – fogalmazott az IMF közgazdásza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik