Nagyvilág

Újabb tömegsírt találtak Mexikóban

A mexikói rendőrség egy legalább 15 holttestet rejtő tömegsírt fedezett fel Veracruz államban. A Los Zetast gyanítják a gyilkosságok mögött.

A mexikói haditengerészet (Semar) bejelentése szerint a feltételezhetően a bűnözői klánok fegyveresei által meggyilkoltakat Acayucan város mellett, két tanyán földelték el, közel félezer kilométerre délkeletre Mexikóvárostól.

A hatóságok szerint a Los Zetas drogkartell végezte ki az áldozatokat, ugyanis a bűnszövetkezet egyik elfogott tagja vezetett el a tömegsírhoz, ahol tovább folytatják a kutatás az esetleges további földi maradványok után.

A Los Zetas a hét nagy mexikói drogkartell közül a legerőszakosabb, véres harcokat vív más bűnszövetkezetekkel a befolyási övezetekért. A Los Zetas eredetileg az Öböl kartell fegyveres szárnyaként született, de 2010 márciusában kivált a bűnszövetkezetből és önállósította magát, vérszomjas és kegyetlen akciókkal vonva ellenőrzése alá az ország egyes régióit.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi öt év alatt több mint 50 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik