Nagyvilág

Elítélték a gyergyóalfalvi alpolgármester gyilkosait

A Hargita Megyei Törvényszék első fokon 22 év börtönbüntetésre ítélte Csala Zsolt gyergyóalfalvi alpolgármester gyilkosát, bűntársa 16 évet kapott.

Az erdélyi lapok beszámolói szerint a Hargita Megyei Törvényszék 22 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Lőrincz Róbertet, aki 2011 áprilisában meggyilkolta Gyergyóalfalu alpolgármesterét, Csala Zsoltot. Bűntársa, Mészáros József 16 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az utóbbi évek legnagyobb visszhangot kiváltó székelyföldi bűncselekménye ügyében született ítélet nem jogerős, ellene fellebbezést lehet benyújtani.

Csala Zsolt gyergyóalfalvi alpolgármester 2011. április 22-én, húsvét nagypéntekén kapott halálos lövést a borzonti hétvégi házában. A tettes előbb távoli lövésekkel sebesítette meg az áldozatot, majd utána ment a hétvégi háza pincéjébe, ahol a szó szoros értelmében kivégezte őt.

A gyilkosságot heteken keresztül a székelyföldi törvénytelen erdőirtásokkal, a “famaffiával” hozták összefüggésbe a lapok, és azt feltételezték, hogy bérgyilkos végzett az alpolgármesterrel. Általános volt a meglepetés, amikor 2011 júniusában egy gyergyóalfalvi fiatalembert vett őrizetbe a rendőrség, az ügyészség pedig azt közölte, hogy szexuális és vagyoni természetű nézeteltérés állt a gyilkosság hátterében.

A gyilkosságért elítélt Lőrincz Róbert előbb beismerte tettét, és megmutatta a gyilkos fegyver rejtekhelyét is, később azonban megváltoztatta vallomását. A bíróságon tett vallomás szerint nem ő, hanem egy számára ismeretlen álarcos férfi húzta meg a ravaszt.

A bűnrészesként elítélt Mészáros József elismerte, hogy ő vitte Lőrincz Róbertet a gyilkosság helyszínére, de azzal védekezett, hogy nem tudta, Lőrincz mire készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik