Nagyvilág

Pénzt kér a harchoz a szíriai ellenzék

A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) és a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) közösen szólította fel az arab üzletembereket az Aszad rezsim elleni harcok anyagi támogatására.

“Szívélyes felhívást intézünk a szíriai és más arab üzletemberekhez, hogy közvetlenül és hatékonyan vegyenek részt a Szabad Szíriai Hadsereg önvédelmi és a civil övezeteket védő műveleteinek jogszerű pénzelésében” – olvasható a kiadott közös közleményben. A két testület ellenállásra szólította fel az ország népét “az árulók támadásaival szemben”.

Az SZNT az ellenzék fő politikai szerve, míg az SZSZH egy – saját adatai szerint – mintegy 40 ezer fegyverest számláló ellenzéki erő. A felkelők több hadműveletet is indítottak a közelmúltban, melyek azonban kevés sikerrel zárultak.

A jelenleg rendelkezésre álló pénzeszközök nem elegendők ahhoz, hogy szembeszálljunk a rezsim támadásaival, amely fegyver-, lőszer- és pénztámogatást kap regionális és nemzetközi erőktől – utaltak Szíria fő szövetségeseire, Iránra, Kínára és Oroszországra.

Délelőtt Damaszkuszba érkezett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Mihail Fradkov, a külföldi hírszerzés vezetője, hogy Aszaddal tárgyaljanak. Szakértők szerint Moszkva úgy próbálja befolyásolni az eseményeket, hogy Szíria megmaradjon a térség egyedüli orosz bástyájának.

Eközben a szíriai haderő újra lőni kezdte a lázadók bázisául szolgáló Homsz városát, a Bába-Amro negyedre koncentrálva.

Aktivisták szerint az előző napi offenzívának 95 halottja volt az egymilliós városban. A vérengzések miatt a napokban az ENSZ BT megpróbálta nyomás alá helyezni Aszadot, azonban azt Kína és Oroszország szombaton megvétózta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik