Nagyvilág

Meghalt egy francia riporter Szíriában

Gránáttámadásban életét vesztette egy francia újságíró a szíriai Homsz városában, egy másik pedig megsebesült.

A francia újságíró több kollégájával együtt riportúton járt Homszban, az ellenzéki megmozdulások fellegvárában, amikor a belvárosban gránát csapódott közéjük. Ketten meghaltak, és többen megsebesültek, köztük egy dán újságíró is. A támadás egy kormánypárti felvonuláson történt.

Gilles Jacquier, a France 2 televízió munkatársai az első nyugati újságíró, akit megöltek az arab országban azóta, hogy tavaly márciusban tiltakozások sorozata robbant ki Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.

Bassár el-Aszad szíriai elnök tegnap beszédet mondott híveinek Damaszkuszban. Az államfő azt mondta, hogy a támogatóiból akar erőt meríteni. Az önkényuralmi rendszere ellen tavaly március óta tartó felkelést külföldi támogatást élvező terroristák és összeesküvők művének nevezte.

Hétfőn ismét a tüntető tömegbe lőttek a katonák Homszban, több embert megsebesítve. Nem tudni, hogy a megfigyelők szemtanúi voltak-e a homszi eseményeknek, mert kíséretük épp egy másik körzetet mutatott meg nekik. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy félrevezeti a megfigyelőket, és olyan területekre viszi őket, ahol erős a rezsim támogatottsága.

Az Arab Liga küldöttei azt ellenőrzik, hogy betartja-e ígéretét Bassár el-Aszad. Az elnök decemberben elfogadta a liga tervét, amelyben az szerepelt, hogy Damaszkusz felhagy az erőszakkal, kivonja a hadsereget a lakott területekről, kiszabadítja a politikai foglyokat, és beengedi az országba a külföldi újságírókat és emberjogi szervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik