Nagyvilág

Azonosították az Etiópiában megölt magyarokat

A Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, egy geográfus és egy kutatóorvos halt meg az etiópiai merényletben. A túlélők pénteken térnek haza Magyarországra.

Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal Magyarországra érkeznek az etiópiai merénylet magyar túlélői – tudatta a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter elmondta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egysége hajnalban megérkezett az etióp fővárosba, és felvette a kapcsolatot a terrortámadás három magyar túlélőjével, akik közül egy sérült meg. Addisz-Abebában van Magyarország kenyai nagykövete is.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a terrorista merénylet részleteiről szólva közölte: az első hírekkel szemben a turistacsoportot az alvóhelyén támadták meg, nem a járműveikre nyitottak tüzet a merénylők. Szavai szerint a terroristák egy embert azonnal kivégeztek, négyet pedig menekülés közben lőttek le. Mint mondta, nyilvánvalóan túszszedő akció történt, a gyilkosságok oka egyelőre tisztázatlan. A kórházi kezelésre szoruló magyar sérültet nem lőtték meg, hanem rejtőzködés közben egy szakadékba ugorva csípőzúzódást szenvedett – számolt be Hajdu János. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a két magyar áldozat holttestét várhatóan a jövő hét elején szállíthatják haza.

Azonosították a halottakat

A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai – mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.

Fábián Tamás az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékén tanított, Szabad Gábor pedig az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának munkatársa volt – közölte a szóvivő. Az áldozatokra emlékezve mindkét kar épületére kitűzték a gyászlobogót.

Tisztában voltak a veszéllyel

Szilassi Péter, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai tanszékének munkatársa elmondta, a csoport egy olyan különleges vulkánhoz indult, melynek sajátossága, hogy lávaszökőkutak törnek ki belőle, mely leginkább éjszaka nyújt lenyűgöző látványt – számolt be a csoport egyik hazatért magyar tagjának sajtótájékoztatójáról a Szeged24. Ezért indult éjszaka a csoport az eritreai határhoz közel fekvő természeti jelenséghez. A támadás éjjel 1 órakor történt, a nemzetközi csoport több tagját megölték, négy embert elraboltak, a többieknek sikerült elmenekülni.

Szilassi tisztában volt a veszéllyel, ezért egy társával előző nap lemondták a túrát, így ők már az etóp fővárosban értesültek a támadásról. A Szeged24 kérdésére elmondta, hogy a híresztelésekkel ellentétben volt fegyveres kísérete a csoportnak. Ezt Kemény Lajos, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Tanszék vezetője is megerősítette, aki indulása előtt beszélt Szabad Gáborral. Beosztottja arról tájékoztatta, hogy csak akkor vállalja a túrát, ha lesznek fegyveres kísérőik.

Szabad és Fábián egyébként barátok voltak, korábban több túrán vettek részt közösen. Szabad Gábor ezúttal a csoport orvosa volt, de mivel az egyik lövést ő kapta, nem tudott segíteni önmagán.

A többiek még nem tértek még haza

Az eredei tervekkel ellentétben mégsem utazik haza csütörtök hajnalban az etiópiai támadást sértetlenül megúszó két magyar állampolgár, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel. A rajtaütésben megsebesült magyar sérülései pedig egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását. Ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában – áll a közleményben.

Orbán utasítása

Orbán Viktor kormányfő arra utasította a külügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját, hogy a rövidesen Etiópiába érkező munkatársaik révén azonnali hatállyal gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának folyamatos biztosításáról, illetve a két másik magyar állampolgár valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról, elhárítva minden anyagi vagy adminisztratív akadályt – közölte Szijjártó Péter.

Hajdu János, a TEK főigazgatója korábban azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.

Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

Eritrea tagad

Az etióp kormány megerősítette azt a gyanúját, hogy a szomszédos Eritreából érkeztek azok a merénylők, akik kedden kioltották öt külföldi életét Afari térségében. A két magyar mellett két német és egy osztrák állampolgár halt meg a támadásban.

Az etióp kormány közlése szerint az eritreai kormány áll a merénylet mögött, mert érdeke, hogy destabilizálja a térség helyzetét, különösen most, hogy hamarosan Addisz-Abeba ad otthont az Afrikai Unió csúcsértekezletének. A szóvivő szerint a nemzetközi közösségnek komolyan kell venni térség biztonságának aláásására irányuló eritreai mesterkedéseket, hozzátéve: félő, hogy az akció során elrabolt személyeket eritreai területre hurcolták. Etiópia egyébként a világ egyik legveszélyesebb helyének számít (az ország történelmi és politikai hátteréről részleteket itt olvashat!)

Az Afrikai Unió eritreai nagykövete már korábban visszautasította a Addisz-Abeba vádját. “Ez egy szánalmas hazugság” – szögezte le Girma Asmerom.

A szegedi bölcsészkar épületénél – ahol a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék is található – Fábián Tamás kollégái és hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak.
Az áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a szegedi városházára is. – Fotók a megemlékezésről, itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik