Nagyvilág

Tízezren tüntettek ismét Romániában

Csaknem tízezren vonultak utcára Romániában az államfő és a kormány lemondását követelve kedden, a tüntetések hatodik napján.

Kapcsolódó cikkek

Florin Hulea, a román csendőrség szóvivője szerint Bukarestben közel ezren tüntettek. A csendőrök a fővárosi tiltakozóknak csaknem a felét igazoltatták, és hat személy ellen előzetes vizsgálatot indítottak fegyver és kábítószer illegális birtoklása miatt. Egész Romániában összesen 62 településen voltak tüntetések. Komolyabb incidens sehol nem történt.

Emil Boc román miniszterelnök szerdán tárgyalóasztalhoz ült az ellenzéki pártokkal, amelyek egyebek között előre hozott választásokat követelnek, és csütörtökre nagyszabású tüntetést hirdettek meg a román fővárosban.

Médiajelentések szerint számos városban, így például Kolozsváron a tüntetők úgy váltak el egymástól, hogy szerdán este ismét tiltakozni fognak.

Boc kedden visszahelyezte az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettesi posztjára Raed Arafat arab származású orvost, aki a múlt héten az egészségügy tervezett privatizációja miatt távozott önként, és akinek a lemondása váltotta ki a tüntetéssorozatot.

A kormány a vitatott egészségügyi törvénytervezetet is levette a társadalmi vita napirendjéről, és lényegében lefékezte a reformok elfogadását, hisz egy újabb egészségügyi törvénytervezet leghamarabb három hónap múlva, de elképzelhető, hogy csak fél év múlva születik meg, Ritli László romániai szakminiszter korábbi nyilatkozata értelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik