Nagyvilág

Izraeli célpontokat támadna Irán

Külföldi izraeli célpontok ellen tervez támadást Teherán, válaszul az iráni atomtudósok elleni merényletekre.

“Az nem számít, hogy valóban Izrael adott-e utasítást az atomtudósok megölésére; Irán komoly és jelentős országként nem teheti meg, hogy nem reagál a gyilkosságokra” – közölte egy zártkörű előadáson Joram Kohen, az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet vezetője. “Meg akarják félemlíteni Izraelt, hogy arra kényszerítsék a döntéshozókat, kétszer is gondolják meg, mielőtt iráni tudósok ellen támadást rendelnek el” – tette hozzá Kohen a Háárec című izraeli napilap pénteki beszámolója szerint.

Kohen csütörtöki előadásában elmondta, hogy az elmúlt évben három komoly iráni merényletet sikerült az utolsó pillanatokban meghiúsítaniuk. “Terveztek egy támadást az isztambuli izraeli konzul ellen, de az azerbajdzsáni Bakuban, illetve Thaiföldön is megakadályoztunk egy merényletet” – közölte a biztonsági főnök.

2010 novembere óta négy atomtudós lett merénylet áldozata Iránban. Bár Izrael általában hallgat biztonsági és titkosszolgálatainak tevékenységéről, Simon Peresz államfő a legutóbbi, körülbelül egy hónappal ezelőtti támadás után kijelentette, hogy “legjobb tudomása szerint” Izraelnek nem volt köze az esethez.

A nemzetközi merényletek tervezése mellett Irán a Gázai övezetben egyre szorosabb kapcsolatokat alakít ki az Iszlám Dzsihád elnevezésű szélsőséges csoporttal, miközben a Hamász palesztin szervezettől annak politikai ambíciói, illetve szíriai szerepvállalása miatt egyre inkább eltávolodik – mutatott rá Kohen. Az izraeli biztonsági szakértők számára az is jelentős probléma, hogy a gázai szélsőségesek külföldi – köztük iráni – fegyverszakértők segítségével dolgoznak rakétáik hatótávolságának növelésén.

Mindeközben a nemzetközi közösség egy része attól tart, hogy Izrael tavasszal támadást indít Irán ellen. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy amennyiben “a szankciók nem érik el a kívánt célt, azt, hogy leállítsák a nukleáris programot, fontolóra kell venni a cselekvést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik