Nagyvilág

54 milliárd eurót követelnek görög képviselők Németországtól

A hatalmas összegű jóvátételt a náci megszállás miatt követelik a pénzügyi válsággal küzdő Görögország képviselői.

A szocialista PASZOK, a konzervatív Új Demokrácia, a baloldali SZÜRIZA pártok egyes képviselői, valamint több független törvényhozó is aláírta azt a javaslatot, amelyben a követelés jogalapjának megvizsgálását kérik az igazságügyi minisztériumtól – tájékoztatott az Athens News című angol nyelvű görög hetilap. A képviselők a második világháborús náci megszállás alatt elszenvedett veszteségekért, és az akkori kollaboráns athéni vezetés által Németországnak adott kölcsönök ellentételezéseként követelik az 54 milliárd eurót Németországtól.

Az indítványt kézjegyével ellátó 28 honatya úgy számol, hogy az áldozatoknak fizetendő jóvátételt, az elrabolt kincsek értékét és a korábbi vezetés által kölcsönadott összeget figyelembe véve Németország Görögországgal szemben fennálló tartozása kamatok nélkül is eléri az 54 milliárd eurót – közölte az AMNA hírügynökség. Berlin Athénnal szemben fennálló tartozása a kamatokkal együtt a 72 milliárd eurót is elérheti – közölte a Der Spiegel című német hetilapban nemrég megjelent interjúban Albrecht Ritschl, a London School of Economics professzora.

A mediterrán ország adósságállománya jelenleg 360 milliárd euróra rúg, ami meghaladja GDP-je 160 százalékát. Az államkötvények jó része német bankok kezében van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik