Nagyvilág

Több tízezres tüntetés Szlovákiában

A politikusok és üzleti körök összefonódását leleplező Gorilla-ügy miatt tízezres tüntetés várható Szlovákiában. Többek között Bugár Béla és Robert Fico lemondását is követelik.

Péntek délutánra Szlovákia kilenc városába hirdettek meg tüntetést a politikusok és az üzleti körök összefonódását feltáró Gorilla-ügy kapcsán. Az egyik közösségi oldalon eddig összesen mintegy 40 ezren jelezték részvételüket. Követeléseik közt van a Gorilla-iratokban szereplő csúcspolitikusok leváltása – írja a parameter.sk.

Pozsonyban, Kassán, Zsolnán, Nyitrán, Zólyomban, Trencsénben, Eperjesen és Poprádon délután négykor, Besztercebányán ötkor kezdődik a tiltakozó akció. A pozsonyi tüntetésre 17 ezren jelezték a részvételüket, további 9 ezer személy pedig még mérlegeli. Az akció főszervezője, Lucia Gallová nagyjából 10 ezer emberre számít.

A főbb miniszterek leváltását követelik

Iveta Radičová miniszterelnök a tüntetés ideje alatt nem tartózkodik majd Pozsonyban, mivel már hosszabb ideje kötött programja van. A tüntetést szervezők közölték, egyeztettek a rendőrséggel is. Daniel Lipšic belügyminiszter ugyanakkor kijelentette, információik vannak arról, hogy provokatőrök lesznek a tömegben. Éppen ezért figyelmezteti a demonstrálókat, hogy tartsák be a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezéseit, valamint hallgassák meg a szervezők tanácsait.

A tüntetők alapvető követelései közt van a külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a kormányalelnök, a gazdasági miniszter, valamint az egészségügyi miniszter visszahívása. Lucia Gallová szerint ugyanakkor le kellene mondania a házelnöknek, valamint Bugár Bélának (Híd) és Robert Ficónak (Smer-SD) a parlamenti alelnöki pozícióról.

Elhalasztanák a választást

A szervezők továbbá követelik, hogy a parlamenti választásokat márciusról szeptemberre halasszák, hogy vizsgálják ki az egész Gorilla-ügyet, és hogy szüntesse meg a parlament a kihágásokra vonatkozó mentelmi jogot. Szeretnék elérni, hogy megtiltsák az érintett politikusok és vállalkozók számára a saját vagyonuk kezelését. Bejelentették, hogy ha nem halasztják el a választásokat, akkor március 9-én, egy nappal a választások előtt országos demonstrációt tartanak Pozsonyban.

A menesztéseket a szervezet szerint az indokolná, hogy az említett személyek szerepelnek a Gorilla-dossziében. Az irat, amely a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által 2005 és 2006 között végzett lehallgatások leirataira alapul, a politikai és gazdasági élet befolyásos szereplőinek összefonódásáról és állítólagos korrupciós ügyeikről szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik