Nagyvilág

Oroszország a rehabilitált európai nácik miatt aggódik

Oroszországot mélyen aggasztja, hogy egyes európai országokban megpróbálják rehabilitálni a nácikat, és hősként igyekeznek beállítani őket..

“Mélyen erkölcstelenek a háború történetének átírására irányuló kísérletek: jogaikban azonos szintre hozni az áldozatokat és a hóhérokat, felszabadítókat és a megszállókat” – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön a moszkvai holokausztkonferencián.

“Ezek a lépések és a jobboldali szélsőségek megjelenése néhány európai országban, ahol a háborús bűnösökből hősöket igyekeznek csinálni, mély aggodalmat vált ki bennünk” – mondta Lavrov.

Nehezményezte azt is az orosz külügyminiszter, hogy – mint mondta – “egyes országokban gyakran több oldalt szentelnek a tankönyvekben Hitler cinkosainak, mint a nürnbergi pernek, amelyen elítélték őket.”

“Meggyalázzák a fasizmus felett győzedelmeskedőknek emelt emlékműveket, megörökítik az agresszorok kiszolgálóinak emlékét. Rehabilitálják a szörnyű bűncselekmények tettestársait, üldözik a Hitler-ellenes koalíció katonáit” – jelentette ki az orosz külügyminiszter.

Hangsúlyozta: az orosz külpolitika elsődleges céljai között marad továbbra is, hogy megakadályozza ezeket a folyamatokat.

Az orosz külügyminiszter a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján megnyílt moszkvai nemzetközi tanácskozáson arra szólított fel, hogy “határozottan el kell ítélni a náci, jobboldali radikális, rasszista és más szélsőséges ideológiát és azok újjáélesztésére tett bármely kísérletet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik