Nagyvilág

Spanyol nyelvű televíziós csatornát indított Irán

"Viva la paz! Viva el pueblo! Viva America Latina!" (Éljen a béke! Éljen a nép! Éljen Latin-Amerika) felkiáltásokkal adott hangot örömének az iráni elnök afölött, hogy kedden hivatalosan is megkezdte a műsorszórást a Közel-Kelet első spanyol nyelvű csatornája

Az iráni közszolgálati média (IRIB) által indított, teheráni székhelyű Hispan TV a nap 24 órájában sugároz híreket, különböző ismeretterjesztő műsorokat, filmeket és természetesen az iráni filmipar gyöngyszemeit. Az adás mobiltelefonon és az interneten is követhető.

A spanyol nyelvű csatorna keddi megnyitóján Mahmúd Ahmadinezsád videoüzenetében hangsúlyozta: az új adó az iráni kormány és nép, illetve a világ spanyolul beszélő nemzetei közötti kapcsolatokat hivatott szorosabbá tenni. Az iráni vezető hozzátette, hogy a Hispan TV egyúttal korlátozni fogja a fölényeskedő, “dominanciára törekvő” hatalmak mozgásterét. Ez nyilvánvaló utalás az Egyesült Államokra és a múlt héten Irán ellen újabb szankciókat hirdető Európai Unióra (EU).

A csatorna indítását megelőzte az iráni elnök latin-amerikai vizitje; hivatalos látogatást tett Kubában, Venezuelában, Nicaraguában és Ecuadorban.

A IRIB a Hispan TV-vel újabb idegen nyelvű csatornáját indította el az arab nyelvű Al-Alam és az angol nyelven sugárzó Press TV után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik