Nagyvilág

Kelet-Európában és Japánban már áldozatait szedi a kemény hideg

Európa keleti felében mintegy hatvan ember fagyott meg egy hét alatt, s Japánban is ötvenre emelkedett a hideg miatt bekövetkezett halálesetek száma.

Európában a legtöbb áldozatot – harmincat – Ukrajnában szedte az erős lehűlés annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálatok előre jelezték a fagyhullámot. Az ukrajnai áldozatok közül 21-et az utcákon, 5-öt kórházban, négyet a saját lakásán érte el a vég. Kijevben mínusz 23 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, de hét végén ennél is alacsonyabbra, mínusz 28 fokra számítanak. Sok bölcsődét és iskolát átmenetileg bezártak, és az utcákon fűtött sátrak százait állították fel a hajléktalanok számára, akiknek forró teát is adnak.

Lengyelországban keddre virradóan öt kihűlt ember holttestére bukkantak a hatóságok, s ezzel négy nap alatt 15-re emelkedett a fagyhalálok száma. A délkeleti országrészben mínusz 27 fokot mértek és további lehűlésre számítanak.

Oroszországból csak Moszkva adott hírt egy halálesetről a mínusz 21 fokos hidegben, országos összesítés még nem készült.

Romániában az egészségügyi minisztérium közlése szerint újabb két ember szenvedett fagyhalált s ezzel nyolcra nőtt szombat óta a rendkívül hideg időjárás áldozatainak száma. A két haláleset a dél-erdélyi Hunyad, valamint a délkelet-romániai Galac (Galati) megyében történt. A rohammentő-szolgálat összesen 275 hajléktalant szállított kórházba, illetve menhelyekre az elmúlt huszonnégy órában.

Romániában kedd reggel a legalacsonyabb hőmérsékletet a kelet-erdélyi Bodzafordulón mérték, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 29,3 Celsius-fokra süllyedt. A székelyföldi Kovászna megyében a Kézdivásárhelytől mintegy 30 kilométerre fekvő Kommandón is mínusz 29 Celsius-fokot mértek. Kovászna megyében, amely Románia egyik leghidegebb vidékének számít, negyedik napja mérnek mínusz 26 Celsius-fok alatti hőmérsékleteket.

Szerbiából három fagyhalált jelentettek a déli és délkeleti hegyvidékről. Szükségállapotot hirdettek ki 13 járásban, és a katonaság segítségét kérték a távoli falvak ellátásában. Kelet-Boszniában a kétméteres hó vágott el tucatnyi falut a külvilágtól. Az országban a hét végén fagyott meg egy férfi. Bulgáriában három ember halt meg a hidegtől. Bezártak 173 iskolát, de ezek többségét az influenza terjedése miatt. Az országban Pleven környékén mérték a leghidegebbet: mínusz 29 fokot.

A szibériai tél elérte Görögországot is, ahol az ország északi részén mínusz 12 fok volt. Közép-Görögországban az iskolák zárva maradtak, az Égei-tengeren közlekedő kompjáratok leálltak a viharos szelek miatt. Athénban a hőmérséklet fagypont körül van, a főváros mintegy 20 ezer hajléktalanját igyekeznek sportcsarnokokban, hatalmas termekben elszállásolni. Az emberek zöme a gazdasági válság nyomán veszítette el lakását.

A görög televízió híradása szerint sok önkéntes az utcákon meleg itallal, hálózsákkal, pokróccal segíti a hajléktalanokat, többek közt Szalonikiben is. A meteorológiai intézet szerint a következő napok kilátásai sem jobbak, Krétán például még hóesés is előfordulhat a következő napokban.

Japán északi részén a lehullott irdatlan mennyiségű hóval kapcsolatban haltak meg ötvenen a legutolsó összesítés szerint. Közülük 42-t hóeltakarítás közben ért baleset: megfagytak vagy agyonnyomta őket a rájuk zúduló, a háztetőkön felhalmozódott hó, mások pedig épületek tetejéről zuhantak le, ahová a vastag hóréteget letakarítani másztak ki. Az előrejelzések szerint a Japán-tenger felől újabb hóviharok várhatóak a hét során. A belügyminisztérium figyelmeztette az embereket, hogy egyedül ne lássanak neki a hóeltakarításnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik