Közélet

Ítéletidő: a mentők is készülnek a hidegre

Ha hirtelen csúszóssá válnak az utak, az első néhány órában „ostromállapot” lehet a mentőknél.

Kihűlés, fagyás, eséssel járó gyalogos balesetek, koccanások, karambolok – az előttünk álló napokra a mentőknek is fel kell készülniük. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint várhatóan gyakrabban találkoznak majd a zord időjárás következményeivel, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokkal több esettel kell számolniuk. Mint mondja, minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes kockázatai.

Győrfi Pál figyelmeztetett arra, hogy a kihűlés veszélye nem csak az utcán élőket fenyegeti, hiszen sokan fűtetlen helyiségekben, otthonukban fagynak meg. A szóvivő hangsúlyozza: a közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését. Az ital lényegében tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

A szóvivő szerint ha hirtelen válnak csúszóssá az utak, akkor lényegesen – akár harminc-ötven százalékkal – több közlekedéssel kapcsolatos bejelentés érkezik hozzájuk. Ilyenkor rendszerint több száz embert látnak el néhány óra leforgása alatt.

Győrfi Pál mindenkit arra kér, hogy ilyen időjárási feltételek mellett fokozottan ügyeljen a környezetében élő gyenge, idős emberekre. Őket ezekben a napokban nem szabad egyedül hagyni, mivel különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre lesz szükség, sokan ugyanis a szemünk előtt, mégis észrevétlenül halnak meg. Ha valaki állapota “gyanúsnak” tűnik, vagy a rosszullét, életveszély jelei mutatkoznak rajta, minél előbb segítséget kell hívni hozzá.

A szóvivő beszélt arról is, hogy ilyentájt többen kerülnek kórházba szén-monoxid-mérgezéssel, mivel – korszerű fűtési eszközök híján – sokan barkácsolt fűtési megoldásokhoz nyúlnak. Ez pedig szintén tragédiához vezethet.

Az előrejelzések szerint egész héten tombolni fog a hideg. Várhatóan csütörtökön lesz a legzordabb az időjárás. A legmelegebb órákban is csupán -4, -9 fokra van kilátás. Péntektől pedig már jelentős havazással is számolni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik