Nagyvilág

Faragtak az olasz képviselők fizetéséből

Csökkentették fizetésüket az olasz alsóház tagjai, akik nyugdíjkorhatárukat is a parlamenten kívüli dolgozókéhoz igazították.

Havi bruttó 1300, nettó hétszáz euróval csökkentették saját fizetésüket a 630 fős római képviselőház tagjai. “Végleges és azonnali hatályú döntésről van szó. Ha az országtól áldozathozatalt követelünk, nekünk elsőként kell példát mutatni” – kommentálta a határozatot Rocco Buttiglione, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) politikusa, a képviselőház alelnöke.

A képviselők és szenátorok bércsökkentése az őszi olasz kormányváltás óta napirenden szerepelt. Mario Monti miniszterelnök elsőként, már novemberi kinevezésekor lemondott kormányfői és pénzügyminiszteri fizetéséről. A képviselői mellett más tisztséget, például bizottsági elnöki pozíciót is betöltő alsóházi tagok további tíz százalékról mondtak le.

Csökkent az eddig a képviselőknek fejenként járó havi több mint 3600 eurós költségtérítés is. Ennek ezen túl csak a felét kapják meg, a többi kiadást számlával kell igazolniuk. A többi olaszhoz hasonlóan hatvanhét évre emelkedett a képviselők nyugdíjkorhatára. A képviselőnők 41 év járulékfizetés után, a képviselők 42 év után mehetnek nyugdíjba.

A Libero című napilap felmérése szerint a római parlament kerül a legtöbbe egész Európában. Az olasz adófizetők a franciáknál háromszor, a britteknél hétszer többet költenek saját parlamentük fenntartására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik