Nagyvilág

Az új olasz kormánynak is van már botránya

Az alig több mint két hónapja hivatalban lévő szakértői kormányban egy államtitkár miatt lett botrány.

Mario Monti kormányából kedden távozott Carlo Malinconico államtitkár, miután egy vitatott építkezési vállalkozóhoz fűződő zavaros kapcsolata miatt az olasz média érdeklődésének középpontjába került.

Malinconicót amiatt támadják, hogy 2007-ben és 2008-ban hosszabb ideig vakációzott a toscanai tengerpart egyik luxusszállodájában, s a költségeket állítólag Francesco Maria Piscicelli építkezési vállalkozó állta.

Piscicelli, valamint Diego nevű barátja hírek szerint politikusokat és magas rangú hivatalnokokat kenyerezett le, hogy előnyre tegyenek szert közbeszerzési ügyekben. Az Anemones építési vállalatcsoport az elmúlt években számos megbízást kapott, például a földrengés sújtotta L’Aquila városában, ahol 2009-ben a G-8-as országcsoport csúcsértekezletét tartották – közölték a vizsgálatot folytató ügyészek. Állítólag vannak olyan dokumentumok, amelyek szerint a vállalatcsoport magas rangú hivatalnokokat ajándékozott meg ingatlanokkal. A botrány 2010-ben tört ki.

Malinconico azt követően nyújtotta be lemondását, hogy beszélt Montival.  Beszámolók szerint a kormányfő ragaszkodott a távozásához. Malinconico ugyan ártatlanságát hangoztatta, ám – mint mondta – lemond, mert nem akar ártani a Monti-kormány szavahihetőségének és tekintélyének.

Monti pártok felett álló szakértői kormánya azzal a szándékkal kezdett novemberben munkához, hogy segít megmenteni Olaszországot a pénzügyi katasztrófától, szigorú takarékossági intézkedéseket léptetve életbe, amelyek egyebek között magasabb adókat foglalnak magukba. A kormány elkötelezte magát az átláthatóság és a szigor mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik