Nagyvilág

Behatoltak a miniszter irodájába a Greenpeace-esek

Az aktivisták a verespataki aranybánya-beruházás ellen tiltakoztak Bukarestben.

Greenpeace-aktivisták hatoltak be kedden reggel a romániai környezetvédelmi miniszter irodájába, és láncolták oda magukat, ezzel tiltakozva a tervezett verespataki aranybánya-beruházás ellen.

Nem akartak teázni

Hét országból mintegy húsz aktivista vett részt az akcióban, akik a minisztérium egyik ablakába kifüggesztettek egy feliratot is, amin az volt olvasható: Verespatak, cián nélkül. A tiltakozók éppen akkor hatoltak be Borbély László miniszter irodájába, amikor ott egy megbeszélés volt. A tárcavezető teával és kávéval kínálta meg őket, az aktivisták ezt elutasították, majd beszélgettek a tárcavezetővel.

Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai vegyianyag-szakértőjének elmondása szerint a bukaresti akció része a zöld szervezet által több országban indított kampánynak, amelynek célja a verespataki beruházás megakadályozása.

Budapesten is tüntettek

Terveik szerint Románián és Magyarországon kívül Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Bulgáriában és Ausztriában is tiltakozást szerveznek a román nagykövetségek előtt abból az alkalomból, hogy tizenkét évvel ezelőtt történt a nagybányai tiszai ciánszennyezés.

Simon szerint nem szabad engedni a verespataki beruházás megnyitását, hiszen még akkor is, ha valamilyen mértékben környezetbarát lenne, nem menti meg a pusztulástól Verespatakot (Rosia Montana) és Szarvaspatakot (Corna), akárcsak a négy környező hegyet, a temetőket és a templomokat, valamint a természeti tájat. Simon szerint komoly környezeti kockázatot jelent a hatalmas cianidos tározó, amit a beruházó tervez megépíteni Verespatakon.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter elmondása szerint az álláspontja változatlan, tehát csak abban az esetben fogja javasolni a kormánynak, hogy hagyja jóvá a beruházás környezetvédelmi engedélyét, ha a befektető terve megfelel a legszigorúbb európai szabványoknak, és meggyőződik arról, hogy a beruházás semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre.

A Greenpeace-aktivisták és a miniszter is közölte, hogy semmilyen agresszióra nem került sor az aktivisták behatolása nyomán, akik közül néhányan a déli órákban is még a miniszter irodájában voltak, és megtagadták a helyiség elhagyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik