Nagyvilág

Százezer aláírás a verespataki bánya ellen

Európa egyik legnagyobb aranylelőhelyét ciános technológia alkalmazásával akarja kiaknázni egy kanadai érdekeltségű cég.

Százezer aláírással ellátott petíciót adtak be csütörtökön a román parlamentbe a verespataki aranybánya terve ellen folytatott kampány szervezői, felszólítva a hatóságokat, hogy ne engedélyezzék ezt a vitatott beruházást.

Az aláírások leadása egybeesett az Európai Parlament petíciós bizottsága küldöttségének romániai látogatásával; a delegáció tagjai egyebek között azért utaztak az országba, hogy találkozzanak a bányaterv ellenzőivel.

A terv ellenfelei arra is kérték a román parlamentet, hogy vesse el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a bányavállalatoknak az állami kisajátításokat, és amelynek értelmében “minden, engedéllyel rendelkező bányakiaknázás közhasznúnak van elismerve”.

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), amelyet 80 százalékban a Gabriel Resources kanadai csoport birtokol, Európa egyik legnagyobb aranylelőhelyét ciános technológia alkalmazásával akarja kiaknázni. A tervet több környezet- és kulturálisörökség-védő szervezet támadja. A körzetben II. századbeli, Európában egyedülálló római csarnokok találhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik