Nagyvilág

A programozók hibájából zuhanhatott le a Phobos-szonda

A fedélzeti számítógép programozása során elkövetett emberi hiba okozhatta a Mars holdjára tervezett űrexpedíció kudarcát – adta hírül az orosz Kommerszant.

A Phobos-Grunt űrszonda lezuhanásához a legnagyobb valószínűség szerint emberi hiba, mégpedig a programozók baklövése vezetett – áll a kudarc okait kutató szakértői csoport legfrissebb jelentésében. A Roszkoszmosz elnökéhez, Vlagyimir Popovkinhoz eljuttatott szakvélemény szerint a szerkezet azért nem tudott elszakadni a Föld körüli pályáról, mert a fedélzeti számítógépes rendszer két, párhuzamosan működő csatornája egyszerre végzett újratöltést.

Kiütötték?

Korábban a tudóscsoport több más lehetséges okot is vizsgált. Ezek közül a legfantasztikusabb az volt, hogy a kudarcot a Kwajalein atollon működő, és Ronald Reagan nevét viselő „gonosz” amerikai radarállomás okozta. Később azonban kísérletekkel bizonyították, hogy ez az objektum nem képes olyan intenzív sugárzást kibocsátani, hogy kiüthesse az arra járó űrszonda elektronikus rendszereit.

A Phobos-Grunt, amely 5 milliárd rubeljébe került az orosz nemzetgazdaságnak, november 9-én lépett be a földi légkörbe, és el nem égett maradványai 1,1 ezer kilométerre Chile partjaitól zuhantak a Csendes-óceánba.

Nem az első alkalom

A Mars titokzatos, krumpli formájú holdjára indított földi űrexpedíciók közül egyébként még egy sem járt sikerrel, sokszor máig is titokzatos eredetű okok miatt. A legutóbbiak közül a szovjet Phobosz-1 és 2 például 1988 júliusában indult el a Mars térségébe. Az elsővel már szeptember elején megszakadt a rádiókapcsolat, míg a Phobosz–2 nyolc hónapot bírt ki, majd titokzatosan elnémult, miután egy különös űrobjektumot fényképezett le a Phobos hold mellett.

Az amerikai Mars Observer 1992 szeptemberében indult és 1993 augusztusáig küldött információkat a Marsról, majd orosz társaihoz hasonlóan elhallgatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik