Nagyvilág

Megbénult Belgium

A vasúti közlekedés leállt, a városi tömegközlekedés összeomlott, az antwerpeni kikötő lebénult, a Charleroi repülőtér zárva van.

Általános sztrájk bénította meg Belgium életét hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján. A délután kezdődő értekezlet kiszolgáló személyzetének utasításba adták, hogy már kora reggel munkára kell jelentkezniük, elkerülendő a nap közben várható hatalmas közlekedési torlódásokat.

Az új kormány takarékossági és reformprogramja miatti tiltakozó szakszervezeti akció következtében súlyos fennakadások voltak a közlekedésben. A vasúti közlekedés már vasárnap este leállt, nem járnak a nemzetközi vonatok sem. A városi tömegközlekedés szintén összeomlott, Brüsszelben nem közlekednek a buszok, a villamosok, a metrószerelvények.

A szakszervezetek ráadásul sztrájkőrökkel igyekeznek akadályozni az előrejutást a fővárosba vezető autópályákon is. A rendőrségnek joga van felszámolni az ilyen útakadályokat, de a tiltakozó aktivisták újra és újra próbálkoznak.

Ennek ellenére délelőtt még elfogadható módon be lehetett jutni Brüsszelbe a zaventemi repülőtérről, ahol számos járatot ugyan töröltek, de a gépek többsége rendben fel-, illetve leszállt. A fővárostól délre eső Charleroi repülőtere azonban zárva maradt hétfőn.

Az EU-csúcs résztvevői számára – mivel a zaventemi légikikötő folyamatos használhatóságát illetően erős kételyek voltak reggel – a Brüsszeltől 30 kilométerre fekvő Beauvechain katonai repülőterét jelölték ki szükség esetére leszállóhelyként. Onnan a politikusokat akár az uniós tanácskozás helyszínéül szolgáló brüsszeli épület, a Justus Lipsius tetején kialakított helikopter-leszállóhelyig is biztonságosan elszállíthatják.

Az általános sztrájk fennakadásokat okozott a közintézmények munkájában is, sok iskolában nem tudták megkezdeni rendben a tanítást és sok üzlet is zárva maradt. Felfüggesztették az árumozgatást és a hajók ellátását Európa második legnagyobb forgalmú tengeri kikötőjében, az antwerpeni dokkok dzsungelében.

A belga média kiemelte: a kormányzatot egy csöppet sem hatotta meg az országban régen nem látott szakszervezeti összefogás és általános tiltakozás, a megszorító intézkedéseket mindenképpen végre kívánja hajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik