Nagyvilág

Leminősítették Belgiumot

A Standard & Poor's a kiújuló finanszírozási és piaci kockázatokra hivatkozva minősítette le Belgium államadós-osztályát.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek este Londonban jelentette be, hogy az eddigi “AA plusz”-ról egy fokozattal “AA”-ra rontotta a hosszú futamidejű belga szuverén adósbesorolást. Az új osztályzaton ráadásul érvényben hagyták a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

Belgium ennek ellenére továbbra is a magasan elsőrendű befektetői sávban maradt. Az “AA” adósbesorolás is mindössze két fokozatnyira van a lehetséges legjobb, “AAA” osztályzattól.

A leminősítés indokai között az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a kiújult finanszírozási és piaci kockázatok egyre inkább a belga pénzügyi szektoron belüli nehézségekre utalnak, és felvetik annak valószínűségét, hogy a belga bankrendszer további állami segítségre szorulhat.

Mindemellett Belgium az euróövezet egyik legnyitottabb gazdasága, az export a GDP-érték 80 százalékának felel meg, és így a belga gazdaság erősen érzékeny bármilyen külső keresletcsökkenésre – áll a Standard & Poor’s péntek esti londoni elemzésében.

Az S&P szerint ráadásul az elhúzódó belga belpolitikai bizonytalanság továbbra is kockázatot jelent a hitelképességre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik