Nagyvilág

Óceánjáró: megállapodtak az utasok kártérítéséről

Fejenként összesen tizennégyezer eurós kártérítésben részesülhetnek a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia luxushajó utasai a Costa Crociere hajótársaság és az olasz fogyasztóvédelmi egyesületek éjszaka született megállapodása szerint.

Tizenhat órán át tartott a tizenöt olasz fogyasztóvédelmi egyesület és a Costa Crociere hajótársaság képviselőinek egyeztetése, amely az olasz sajtóbeszámolók szerint “gyakran feszültséggel teli” hangulatban folyt.

Kártérítés+költségtérítés

A megállapodás értelmében a Giglio szigeténél elsüllyedt Costa Concordia “hajótörötteinek” a Costa Crociere fejenként 11 ezer eurós kártérítést fizet az elszenvedett vagyoni és nem vagyoni jellegű károkért. Ezenkívül az utasok fejenként további 3 ezer euró úgynevezett költségtérítést is kapnak az utazási kiadások megtérítésére. A hajótársaság az utasok számára a pszichológiai segítség költségeit is vállalja.

“Az egyeztetett kártérítés meghaladja a nemzetközi konvenciók és a hatályos törvények által előírt összeghatárt. A kártérítés minden utasnak jár, a jegyet nem fizetett gyermekek után is. Az összegből a Costa Crociere nem vonja le az utasok által kötött utazási biztosítás után járó összeget sem” – nyilatkozta a tárgyaláson részt vevő Roberto Corbella, az Astoi Confindustria Viaggi, az olaszországi idegenforgalmi vállalatokat tömörítő szövetség elnöke.

Mindenki részesül belőle

“Történelmi megállapodásról” beszélt Carlo Pileri, az Adoc fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. Az utasok mindegyikének – nemzetiségre és életkorra való tekintet nélkül – egyforma bánásmódot sikerült biztosítani. A Costa Concordián közel háromezren utaztak hatvan országból. A megállapodás szerinti kártérítést igénylő utasok a Costa Crociere honlapján található zöldszámon és e-mail címen jelentkezhetnek. A társaság visszaszolgáltatja a kabinok széfjeiben talált személyes tárgyakat is.. A sérültek és az eddig talált áldozatok családjai külön kártérítésben részesülnek.

A legnagyobb olasz fogyasztóvédelmi egyesület, a Codacons nem csatlakozott a megállapodáshoz, ehelyett csoportos olasz-amerikai jogi keresetet indít a Costa Crocierével szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik