Nagyvilág

Forradalomgerjesztéssel vádolják az amerikai nagykövetet Moszkvában

Visszautasította a forradalomgerjesztés vádját egy szerdán megjelent lapinterjújában Michael McFaul, az Egyesült Államok új moszkvai nagykövete.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete azzal haragította magára a hatalmon lévő politikai erőket és a kormánypárti médiát, hogy amint megkezdte misszióvezetői tevékenységét, találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellenzékének képviselőivel. Andrej Iszajev, a hatalmat birtokló Egységes Oroszország egyik képviselője a dumában azt is sérelmezte – az ukrán, a grúz és a kirgiz forradalmakra utalva -, hogy Washington a “narancsszínű forradalmak” szakértőjét állította moszkvai külképviselete élére. A Pervij Kanal csatorna nemrégiben azt állította az Oroszország befejezetlen forradalma: politikai változások Gorbacsovtól Putyinig című könyv szerzőjéről, hogy azt a célt tűzte ki maga elé, hogy befejezi ezt a forradalmat.

“Tudós, politológus és szociológus vagyok, nem pedig hivatásos forradalmár. Az, hogy valaki onkológus, nem jelenti, hogy a rákos sejtek terjedését akarja előidézni” – jelentette ki McFaul a Kommerszant című orosz napilapnak adott interjújában.

McFaulról úgy tartják, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok egyik legjobb amerikai szakértője. Jelentős szerepe volt abban, hogy Barack Obama elnök törekvése szerint megújuljanak az orosz-amerikai kapcsolatok. Ebben a törekvésben nagy eredmény volt, hogy a két ország megkötötte az új START-szerződést, amely 1550 stratégiai robbanófejben maximálja a felek arzenálját.

“A kapcsolatok megújítása nem forradalom előkészítését jelenti, nem célunk az utóbbi” – mondta McFaul. Abszurdnak nevezte azt a vádat is, hogy az orosz ellenzék nagy reménysége, Alekszej Navalnyij korrupcióellenes aktivista és blogger egy “amerikai projekt” volna. “Navalnyij nem kap egy fillért sem tőlünk, mi nem támogatjuk őt. Az ilyen kijelentések megalázóak Oroszország szempontjából, hiszen annak népe az egyik legműveltebb, legkifinomultabb, legkreatívabb a világon” – mondta a nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik