Nagyvilág

Az olasz kamionosok sztrájkja a vasutasokéval folytatódik

Az Olaszországot sztrájkjukkal bénító kamionosok mellett a vasutasok is munkabeszüntetéssel tiltakoznak.

Pénteken ér véget az olasz fuvarozók hétfő óta tartó országos sztrájkja, melyen a római kormány által ígért ágazati támogatások enyhítettek, ugyanakkor a vasutasok csütörtök estétől munkabeszüntetésbe fognak. Az olasz vasutas szakszervezetek a Monti-kormány által januárban bejelentett közlekedési liberalizáció ellen tiltakoznak az eset kilenc órakor kezdődő 24 órás munkabeszüntetéssel, amely egybeesik a kamionos blokád utolsó két napjával.

A járműforgalmat négy napja lassító blokádok valamennyire enyhítette a Corrado Passera gazdasági fejlesztési csúcsminiszter ígérte támogatások. A miniszter ugyanis bejelentette, hogy a költségvetésből 170 millió eurót biztosítanak a fuvarozóknak autópályadíj kedvezményre. További 30 millió euró úgynevezett Ecobonus támogatást kapnak, ha környezetvédő szállítást végeznek.

Az olasz autópályák nagy részén ismét akadálytalan a forgalom, kivéve Livorno kikötőjét, Ravenna autósztrádakapuit, a Bologna-Taranto közötti A14-es sztráda egyes szakaszait, ahol továbbra is tüntetnek a kamionosok. Még akadozik a közlekedés a dél-olasz Campania, Calabria, Puglia és Szicília útjain is. A rendőrség hétfő óta több mint tíz kamionost tartóztatott le forgalomakadályozás miatt és azért, mivel rátámadtak sztrájktörő kollégáikra.

Leállt termelés, akadozó áruellátás

A Fiat-gyárak termelése kedd óta szünetel az alkatrészellátás leállása miatt. Az áruellátás elsősorban Olaszország déli részén akadozik, de a szupermarketek polcai Rómában is megüresedtek. A termelők az utcákon ingyen osztották termékeiket, hatalmas sikerrel, de a fogyasztóvédők szerint több kereskedő visszaélt a helyzettel, közel kétszeresére emelve az árakat. Az üzemanyagot szállító tartálykocsikat rendőrségi autókkal kísérték a benzinkutakhoz.

Nápoly utcáit ismét elöntötte a szemét a leállt hulladékszállítás miatt. A forgalom és az áruellátás helyzete továbbra is kritikus Szicília szigetén a Forconi (Vasvilla) nevű mozgalom több mint tíz napja tartó utcai tüntetései miatt. A fuvarozókkal együtt a termelők és a diákok is tüntetnek, adócsökkentést és Szicília autonómiáját követelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik