Nagyvilág

Az olasz kamionosok kezdik megbénítani Olaszországot

Problémák vannak az üzemanyag- és élelmiszer-szállítással, és néhány Fiat-gyárban átmenetileg leállt a termelés.

Az olasz belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a kormány nem fogja tolerálni az utak eltorlaszolását. “Párbeszédre és türelemre törekszünk, de tekintettel kell lenni az állampolgárok jogaira is” – mondta Annamaria Cancellieri. A kormány figyelemmel kíséri a fejleményeket, és nem kizárt, hogy a belügyminisztérium a munka felvételére kényszeríti a demonstráló kamionosokat.

A múlt héten még csak Szicíliát megbénító kamionos demonstráció hétfőn szinte egész Olaszországra kiterjedt: a fuvarozók blokád alá vettek több fontos útvonalat és autópálya- csomópontot szerte Olaszországban, így tiltakozván a kormány megszorító intézkedései ellen. A tiltakozás elkezdte éreztetni hatását: problémák vannak az üzemanyag- és élelmiszer-szállítással, sőt néhány Fiat-gyárban átmenetileg leállt a termelés az alkatrészellátás akadozása miatt.

Az ötnaposra tervezett akciósorozattal az üzemanyagok drágulása, az autósztrádadíjak emelése, illetve az adóváltozások ellen tiltakoznak a fuvarozók. A Monti-kormány állami bevételek növelését célzó intézkedéseinek részeként emelték az üzemanyagok adóját, a dízel ára így rekordmagasságba, 1,72 euróra szökött literenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik