Nagyvilág

Tüntető tibetieket öltek

Két halottja, civil sebesültjei és közel 20 rendőri sérültje van az elmúlt két nap tibetiek és rendőrök közötti összecsapásainak a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibeti perefektúrájának két településén - jelentette a kínai állami média helyi forrásokra hivatkozva.

Kedden a rendőrség új épületét támadták meg a prefektúra székhelyén Szeda (Seda) településen – áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében. Eszerint a kora délutáni órákban a molotov-koktélokkal, késekkel és kövekkel támadó tömeg ellen éles fegyvert is használtak, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült.

A helyi rendőrség egyik tisztje elmondta: a védelmi fegyvereikkel nem értek célt, nem tudták a tömeget feloszlatni. Az összecsapásban 14 rendőr sérült meg. Ugyanez a rendőr úgy tájékoztatott, hogy a sérülteket kórházba szállították, s a megyében jelenleg csend van.

A Luhuo megyei hétfői zavargásokban egy lázadó meghalt, öt rendőr megsebesült – állítja a Hszinhua beszámolva arról, hogy több mint száz ember támadta meg a rendőrséget, két rendőr- és két tűzoltóautót megrongáltak, betörtek a közeli boltokba és az egyik bankba, ahol a bankautomatában okoztak kárt. A zavargásokra egy rémhír szolgáltatott alapot, miszerint három szerzetes készült felgyújtani magát, s az összegyűltek meg akarták akadályozni, hogy a holttestük a hatóságok kezébe kerüljön – szól a hírügynökségi beszámoló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik