Nagyvilág

Nőgyógyászt kért börtönébe a szerb radikális

Férfi létére nőgyógyász szakorvos kiutazását kérte a hágai törvényszék börtönében betegeskedő Vojislav Šešelj.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt (SRS) Scheveningenben tartózkodó vezetője azt követeli, az őt megvizsgáló szerbiai szakorvosok csoportjában kapjon helyet egy nőgyógyász is – írja a Beta hírügynökségre hivatkozva a Vajdaság Ma.

A követelés némiképp meglepte a hágai Nemzetközi Törvényszéket, mert emiatt fennakadások keletkeztek a látogatás megszervezésében. Šešelj azonban kitart amellett, hogy az őt meglátogató tudós orvosok között ott legyen Paja Momčilov is, aki ugyan nőgyógyász, viszont az SRS tagja.

Šešelj követelése szerint a Szerbiából Scheveningenbe utazó orvoscsapatot a nőgyógyász mellett kardiológusok és tüdőszakorvosok alkotnák. Šešelj kívánságáról még nem döntött a hágai törvényszék titkársága, megvitatják, mi lehet az oka annak, hogy a vádlott nőgyógyász szakorvost kér – férfi létére, azon kívül, hogy az említett orvos is az SRS tagja.

Šešelj január 6-án lett rosszul a törvényszék scheveningeni börtönében. A sürgősségi ellátás után a leydeni kórházba szállították, ahol 12-én szívritmus-szabályozót kapott. Az ezt követő vizsgálatok során rendben találták, állapota stabil volt, így úgy vélték, nincs szüksége kórházi ápolásra.

Az SRS több ízben is azzal vádolta meg a törvényszéket, hogy nem megfelelő módon kezelik Šešeljt, mi több, ezt gyilkossági kísérletnek is nevezték. A bíróság “teljesen megalapozatlanként” elvetette a vádakat, s aláhúzta, Šešelj a lehető legjobb orvosi ellátást kapja.

Vojislav Šešelj ellen a délszláv háborúban elkövetett emberiség elleni elkövetett bűntettei miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratot adott ki. Önként jelentkezett Hágában, pere évek óta húzódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik