Nagyvilág

Belgrádnak nem tetszik a koszovói szerbek népszavazása

A Koszovó-ügyi miniszter szerb miniszter szerint a szavazás rontja Szerbia esélyeit az európai uniós tagjelöltség elnyerésére.

A pristinai fennhatóság elutasítását célzó népszavazást kívánnak tartani az Észak-Koszovóban élő szerbek, akik arra számítanak, hogy a sikeres referendum feljogosítaná őket arra, hogy tovább küzdjenek jogaikért, folytassák a polgári engedetlenséget és az úttorlaszok építését a területen – közölte kedden Krsztimir Pantic mitrovicai járási vezető.

Négy, jobbára szerbek lakta észak-koszovói járás vezetői vasárnap döntöttek arról, hogy február 15-én, a szerb államiság ünnepén megrendezik a népszavazást, amelyen a helybéli szerbeknek arról kell majd dönteniük, hogy elismerik-e az önállóság útjára lépett Koszovó hatalmi intézményrendszerét az északi területeken. Pantic szerint a hét folyamán a négy járás képviselőiből álló “észak-koszovói parlament” dönt a referendum részleteiről.

Pantic szerint egyelőre nem dőlt el, hogy milyen kérdés szerepel majd a népszavazási íveken, de valószínűleg úgy fog szólni: “Egyetért-e Ön a koszovói albán hatalom elismerésével Észak-Koszovóban?” Amennyiben a polgárok többsége elutasító választ ad erre a kérdésre, az “egyértelmű jelzés lesz a szerb kormánynak és Boris Tadic elnöknek arról, hogy Észak-Koszovó nem kíván a független Koszovó része lenni”.

“A népakarat ilyen megnyilvánulása vaskos érvet adna a jogainkért való harchoz. Ez esetben törvényes alapokon folytathatjuk a polgári engedetlenséget, a barikádok építését, és a földjeink, illetve az ottani létünk békés eszközökkel történő megvédését” – mondta Pantic.

A belgrádi vezetők nem nézik jó szemmel az észak-koszovói szerbek újabb megmozdulását. Goran Bogdanovic Koszovó-ügyi miniszter kijelentette, hogy a népszavazásra egyáltalán nincs szükség. Szerinte a referendumot a belgrádi politikai ellenzék köreiben forralták ki, s azt a célt szolgálja, hogy rontsa Szerbia esélyeit az európai uniós tagjelöltség elnyerésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik