Nagyvilág

Merkel: Még sok a meg nem tanult lecke a 2008-as válságból

Angela Merkel szerint a 2008-as pénzügyi válság óta eltelt időszakban megtanult leckék összegzésének az eredménye "még nem kielégítő".

Rámutatott: Európa kész keményen szembenézni az adósságválsággal, azonban a deficiteket nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni. Merkel szerint Európában hiányoznak a politikai struktúrák az euró megfelelő működtetéséhez.
Az európai adósságválság megoldásánál óvott attól, hogy Németországtól túl sokat követeljenek, és az euróövezeti válságalap növelésére vonatkozó felhívásokat is elutasította. Nincs értelme megduplázni vagy megháromszorozni az euróövezeti segélyezést – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a tervezett költségvetési paktum nem utolsósorban erősebb európai integrációhoz vezet.

Egyúttal elutasította uniós partnerei követeléseit, hogy a gazdasági egyensúlytalanságok leépítésére Németországnak többet kellene tennie. Mint mondta, tudja, hogy ilyen jellegű feszültségek léteznek az euróövezetben, de a versenyképesség területén az egyenlősdit nem lehet az ambícióktól függetlenül tekinteni. Európában a legjobbakat kell buzgón követni – mutatott rá.

A 42. davosi Világgazdasági Fórum vasárnapig tart. A svájci üdülőhelyen évente megrendezett találkozón a világgazdaság aktuális helyzetéről cserélnek eszmét vezető politikusok, gazdasági szakemberek. Jelen van közel 40 ország kormányfője, Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Robert Zoellick, a Világbank elnöke, Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára, illetve Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára is. A konferencián beszédet mond Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke.
Az idei davosi fórum hivatalos témamegjelölése “A nagy átalakulás: új modellek kialakítása”. A konferencia honlapjának összefoglalója szerint mind rövid, mind hosszú távon nagy átalakulás előtt áll a világgazdasági rend. 

Klaus Schwab, a konferencia alapítója és vezérigazgatója kiemelte: “a kapitalizmus – jelenlegi formájában – nem illik a minket körülvevő világhoz. Nem értettük meg a 2009. évi pénzügyi válság tanulságait. Sürgősen szükség van egy világgazdasági átalakulásra, aminek a társadalmi felelősségérzet világgazdasági szintű ismételt elismerésével kell kezdődnie”.

Az idei ötnapos tanácskozás legfontosabb témái nyilvánvalóan a világgazdaságban, illetve Európában jelenleg érzékelhető feszültségek lesznek – mondta el Antalóczy Katalin, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa a fórumot megelőzően az MTI megkeresésére. A kutató szerint kézenfekvő, hogy az eurózóna súlyos problémái és azok lehetséges megoldásai, illetve általában véve az európai integráció kérdései lehetnek a konferencia fő témái, szélesebb körben pedig szóba kerülhetnek a világgazdaság egyensúlytalanságai, az amerikai-kínai viszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik