Nagyvilág

Davosban keresnek megoldást a válságra

Megkezdődött a 42. davosi Világgazdasági Fórum. A fő téma az európai pénzügyi válság.

Szerdán megkezdődött és vasárnapig tart a 42. davosi Világgazdasági Fórum. A svájci üdülőhelyen évente megrendezett találkozón a világgazdaság aktuális helyzetéről cserélnek eszmét vezető politikusok, gazdasági szakemberek.

Az idei davosi fórum hivatalos témamegjelölése “A nagy átalakulás: új modellek kialakítása”. A konferencia honlapjának összefoglalója szerint mind rövid, mind hosszú távon nagy átalakulás előtt áll a világgazdasági rend. Mint a Daily Telegraph „Davos nem tud csodákat tenni, de megmutathatja egy kezdetét” című írásában felvezeti az eseményt. A brit lap szerint a fórum résztvevői valójában egyetlen dologról akarnak beszélni: az európai pénzügyi válságról.

A témák között lesz annak a felvetése, hogy a fejlett piacok hogyan csökkentsék eszközállományukat, hogy az ne taszítsa őket recesszióba, illetve, hogy a fejlődő piacok hogyan mérsékeljék az inflációt, és miként kerüljék el buborékok kialakulását. Hosszú távon a világ népességszámának növekedése, illetve a technológiai forradalom alakítja át a társadalmi értékrendet, az erőforrásigényeket, illetve a technológiai fejlődést.

Világgazdasági átalakulás kell

Klaus Schwab, a konferencia alapítója és vezérigazgatója kiemelte: “A kapitalizmus – jelenlegi formájában – nem illik a minket körülvevő világhoz. Nem értettük meg a 2009. évi pénzpiaci válság tanulságait. Sürgősen szükség van egy világgazdasági átalakulásra, aminek a társadalmi felelősségérzet világgazdasági szintű ismételt elismerésével kell kezdődnie.”

Az idei ötnapos tanácskozás legfontosabb témája nyilvánvalóan a világgazdaságban, illetve Európában jelenleg érzékelhető feszültségek lesznek – mondta el Antalóczy Katalin, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa az MTI megkeresésére.

A kutató szerint kézenfekvő, hogy az eurózóna súlyos problémái és annak lehetséges megoldása, illetve általában véve az európai integráció kérdései lehetnek a konferencia fő témái. Szélesebb körben pedig szóba kerülhetnek a világgazdaság egyensúlytalanságai, az amerikai-kínai viszony.

A fórumon közel 40 ország kormányfője lesz jelen, így Angela Merkel német kancellár, Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Robert Zoellick, a Világbank elnöke, Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára, illetve Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára is. A konferencián beszédet mond Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is. Az amerikai elnök viszont idén sem utazik az eseményre.

Davos

A Világgazdasági Fórum (WEF) genfi székhelyű, független nemzetközi magánalapítvány, amely a világ állapotának fejlesztése mellett kötelezte el magát. Nagy befolyással bír, mert a vezető gazdasági döntéshozók egyik legtekintélyesebb vitafóruma. Az évenkénti davosi eszmecserére a világ politikai, társadalmi és gazdasági vezetői gyűlnek össze, hogy megvitassák a világ előtt álló kihívásokat, megoldási lehetőségeket és meghatározzák a jövőt érintő legfontosabb feladatokat.

A Fórumot megalapítója és elnöke – a német születésű Klaus Schwab genfi professzor – azzal a céllal hozta létre, hogy lehetőséget adjon a világ legkiemelkedőbb politikai, gazdasági és pénzügyi személyiségeinek a kötetlen eszmecserére semleges terepen.

Az első davosi találkozón, amelyet 1971-ben tartottak, megvizsgálták azokat a lehetőségeket, amelyek a Közös Piac hatról kilenctagúvá bővüléséből fakadtak. Mivel igény volt a folytatásra, Klaus Schwab létrehozta az Európai Vállalatirányítási Fórumot, amely 1987-től Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) elnevezéssel a világméretű együttműködés elősegítését vállalta. Az éves találkozók sok fontos nemzetközi kezdeményezés kiindulópontjává is váltak. A tanácskozások témáit a világpolitika és a gazdaság fejleményei határozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik