Nagyvilág

Óriásszívvel emlékeznek Václav Havelre

Hatalmas viaszszívet készítenek Csehországban azokból a gyertyákból, amelyeket a tavaly karácsony előtt elhunyt Václav Havel volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök emlékére gyújtottak meg országszerte a gyászolók.

A szívet a művész Lukas Gavlovsky készíti. A megannyi apró gyertyából “összeforrasztott”, nagyjából két méter magas alkotás várhatóan február közepére készül el, és a cseh fővárosban fogják kiállítani.

Mint azt a művész elmondta, csak a prágai Vencel térről összesen száz “hatalmas” zsáknyi gyertya érkezett. A szív Havel szimbóluma volt: ezzel fejezte be az aláírását, és amikor 2003-ban búcsút vett hivatalától, egy villódzó neonszív gyulladt ki a prágai vár tetején.

A különböző színű gyertyák teherautón érkeztek Gavlovsky stúdiójába. A zsákokban néhány egyéb emléktárgy is megbújt: többek között egy kép, amelyen a Rolling Stones együttessel látható Havel, egy cigaretta és egy nagyító.

A volt csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök tavaly december 18-án, életének 75. évében hunyt el, súlyos egészségügyi problémákat követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik