Nagyvilág

Nem jött be az EU a cseheknek

Václav Klaus szerint az európai uniós tagság hatása a Cseh Köztársaságra csak kis mértékben kedvező, ha nem inkább negatív.

A cseh államfő erről kedden a szaúd-arábiai Rijadban megrendezett nemzetközi konferencián beszélt – írja a Mladá Fronta Dnes című prágai liberális napilap szerdán. “Az én becslésem az, hogy az európai uniós tagság tiszta hozadéka számunkra nagyon kicsi, ha nem negatív. A nagyon alacsony gazdasági növekedés azt jelzi, hogy a második megállapítás felelhetne meg inkább a valóságnak” – idézi az újság Klaus kijelentését.

A nemzetközi konferencián, amelynek témája az arab világ gazdasága korszerűsítésének lehetőségei voltak, Klaus ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a jövőben Európa már nem lesz a világ gazdaságának húzóereje. “Az európai szociális piacgazdaság előnyben részesíti a szabad időt és a hosszú szünidőt a kemény munka rovására. Ugyancsak előnyben részesíti a fogyasztást a beruházásokkal szemben, az eladósodást a takarékoskodással szemben” – húzta alá a Mladá Fronta Dnes szerint a cseh köztársasági elnök.

“Az európai adósságválság megkerülhetetlen következménye annak, hogy közös pénznemet vezettek be nagyon eltérő gazdasági mutatókkal rendelkező országok számára” – jelentette ki továbbá Klaus. Hangsúlyozta, hogy a Cseh Köztársaságnak ebben a pillanatban nincsenek “semmiféle ambíciói”, hogy csatlakozzon az euróövezethez. A cseh elnök közismert ellenzője a szorosabb európai integrációnak, s az utóbbi időben többször is kifejtette: Európa mai gazdasági problémáiért az elhibázott európai gazdasági modell a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik