Nagyvilág

Szíria elutasította az Arab Liga új rendezési tervét

Damaszkusz a belügyeibe való nyilvánvaló beavatkozásnak minősítette szíriai helyzet rendezésére kidolgozott új tervet.

Az Arab Liga tagállamai vasárnapi kairói ülésükön felszólították Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállításának céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. A miniszterek döntöttek arról is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztik jóváhagyásra minden kezdeményezésüket. Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára azzal magyarázta a világszervezet bevonását, hogy nagyobb súlyt akarnak adni a szíriai válság megoldását célzó javaslataiknak.

Az arab diplomáciai vezetők döntöttek arról is, hogy további egy hónappal meghosszabbítják a Szíriába küldött megfigyelői misszió eredetileg egy hónapban meghatározott mandátumát, amely technikailag múlt héten csütörtökön járt le. Emellett ismét követelték a szíriai vezetéstől, hogy engedjen szabadon minden politikai foglyot, vonja ki a hadsereget a városokból, biztosítsa a megfigyelők és az újságírók szabad mozgását, valamint engedélyezze a békés tüntetéseket.

Burhan Galjún, az ellenzék többségét tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács vezetője üdvözölte az új tervet, de leszögezte, hogy addig nem tárgyalnak a rendszer képviselőivel, amíg Aszad elnök le nem mond. A szíriai kormány azonban elutasította a szerintük Szíria nemzeti szuverenitását sértő tervezetet, amely „nyilvánvaló beavatkozást jelent az ország belügyeibe”.

Szíriában több mint tíz hónapja tartanak a rendszerellenes tüntetések, amelyeket véres eszközökkel próbál eltiporni a szíriai kormányzata. Az ENSZ decemberi becslése szerint jóval több mint ötezer ember halt meg a tiltakozások márciusi kezdete óta az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik