Nagyvilág

Elítélték a Budapesten megbukott chilei fegyvercsempészeket

Kilenc embert, köztük katonatiszteke ítéltek el Chilében, mert 1991-ben fegyvereket akartak csempészni Horvátországba.

A fegyvercsempészetre tett kísérlet Budapesten vallott kudarcot, amikor a hatóságok 1991. december 1-jén felfedezték, hogy a magánrepülőgépen érkezett, 36 ládába csomagolt 11,5 tonnás szállítmány a kísérő okmányokkal ellentétben nem Srí Lankának szánt segélyt, hanem fegyvereket tartalmaz. A fegyverembargót a Balkánon folyó háborúk miatt rendelte el a világszervezet.

Az akció miatt hét katonatisztet, köztük két tabornokot, valamint két civilt ítéltek el jogerősen Chilében. A vádlottak három évig terjedő büntetést kaptak, de ezt házi őrizetre enyhítette a bíróság. Egy nyugalmazott tábornokot és egy polgári személyt felmentettek.

Az egyik felmentett vádlott, Carlos Krumm tábornok a vallomásában elmondta, hogy az akciót személyesen jóváhagyta Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnoka is. Az ügy egyik mellékszála, hogy a hadsereg fegyverzeti főnökségének egyik vezetőjét meggyilkolták, miután jelentette Pinochetnek a visszaélést. Abban az ügyben 2010-ben már elítéltek három személyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik