Nagyvilág

Nincs perújrafelvétel a halál kufárja ügyében

Elutasította a perújítást az illetékes amerikai bíróság a fegyverkereskedelemben bűnösnek talált orosz Viktor But ügyében.

A védelem az egyik esküdt, bizonyos Heather Hobson elfogultságára hivatkozva kérte a per újratárgyalását.

A nő nem sokkal But elítélése után elmondta a The New York Times című lapnak adott interjúban, hogy “szörnyen rossznak” találta a Nicolas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi filmet, a Fegyverneppert. A mozit a “halál kufáraként” emlegetett hírhedt orosz fegyverkereskedő alakja ihlette.

A védelem beadványa miatt Hobsonnak meg kellett jelennie az illetékes bíró előtt, ahol But ügyvédje és az ügyészek kérdéseket tettek fel neki. A rövid, alig tízperces meghallgatáson a nő azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy kiről szól a film, amit évekkel ezelőtt látott, és egyáltalán nem kapcsolta össze az üggyel. Hozzátette, hogy egyik esküdt sem hozta szóba a filmet a per alatt.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön, és tavaly szállították át az Egyesült Államokba. Idén novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában. Ügyében februárban hirdetnek ítéletet. Legkevesebb 25 évet kaphat, de akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik