Nagyvilág

A világsajtó még mindig Orbán-ellenes

Kemény hangú reakciókat váltott ki a nemzetközi sajtóból az Európai Bizottság keddi döntése. Arra figyelmeztetnek: Orbán Viktor vagy meghajol, vagy államcsőd jön.

A Washington Post által közölt AP-cikke szerint „levették a kesztyűt”, az EU jogi eljárást indított az új magyar alkotmány ellen. Az írás emlékeztet, hogy Orbán Viktor – akit Viktátornak is csúfolnak – szerdán felszólal Strasbourgban, hogy konfrontálódjon a döntéshozókkal. Az Európai Bizottságot is idézi: „Nem akarjuk, hogy kétség árnyéka továbbra is megmaradjon a demokratikus alapok és értékek tiszteletével szemben”. A lap idézte Kovács Zoltán államtitkárt is, aki azt mondta, nincs többé helye a gyűlölködő vitának, ez egy jogi folyamat.

A brit Guardian kommentárja szerint Orbán Viktor széttörte Magyarország 1989-es álmait. „A Fidesz monopolizált hatalmi gépezetet épített” – véli a szerző. Szerinte az Európai Bizottság a jogi lépéssel igyekszik nyomást gyakorolni a magyar kormányra az elmúlt időszak intézkedéseiért. „Azokat, akik szerint ez radikális lépés, csak emlékeztetni kell, hogyan is kormányoz pontosan a Fidesz hatalomra kerülése óta.” A Guardian véleményírója kiemeli: Orbán Viktor rezsimje a centralizált gazdaságot a hatalom monopolizálásával kombinálja, ezzel a közösségi és a magánélet minden területét felügyelve. A szerző arra is emlékeztet, hogy a Fidesz kormányzásának hibáiból és gyengeségeiből a szélsőjobboldali párt, a Jobbik is profitál.

A Daily Telegraph Az Európai Unió növeli a nyomást Magyarországon címmel számolt be a kötelezettségszegési eljárások megindításáról. A brit lap szerint az EU-val való megegyezés bukása azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások is elakadtak egy pénzügyi megállapodásról. A lap egyik szerzőjének írása szintén azt emeli ki, hogy Magyarországnak szembe kell néznie az összeomlással, ha az EU elveszíti türelmét. „Magyarország dacos miniszterelnökének nincs reménye az életbevágó finanszírozásra az EU-tól és a valutaalaptól, amíg a vita meg nem oldódik, meghagyva neki a kemény döntést: meghajlik az EU előtt, vagy hagyja országát a csődbe csúszni” – fogalmaz a Daily Telegraph szerzője.

A spanyol El País brüsszeli tudósítója számolt be a keddi döntésről, kiemelve: a magyar kormánynak és a konzervatív miniszterelnöknek, Orbán Viktornak több törvényt is módosítania kell annak garantálására, hogy  tiszteletben tartja a közösségi elveket. Az olasz Corriere della sera is csak hírben számolt be a bizottsági döntésről, ám cikkükhöz képgalériát is csatoltak a Jobbik zászlóégetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik