Nagyvilág

Az USA elkerülné a véletlen háborút Iránnal

Az amerikai védelmi miniszter szerint még mindig lehetséges a diplomáciai megegyezés Iránnal.

“Mindig is hangoztattuk, hogy készek vagyunk” a diplomácia megegyezésre Teheránnal – jelentette ki Leon Panetta a Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján. Az amerikai védelmi miniszter ezzel reagált azokra az iráni sajtójelentésekre, amely szerint Barack Obama amerikai elnök közvetlen tárgyalást ajánlott Iránnal egy, a teheráni vezetésnek küldött levélben.

Az amerikai védelmi tárca vezetője nem bocsátkozott fejtegetésekben az üzenet részleteit illetően, de rámutatott, hogy a diplomácia mindig is követhető megoldás. Panetta ugyanakkor világossá tette, hogy az Egyesült államok az iráni fenyegetésekre kész katonai választ is adni.

A CNN amerikai hírtelevízió a héten arról számolt be, hogy Washington egy levélben figyelmeztette Iránt a Hormuzi-szoros esetleges lezárásával kapcsolatban, és egyben azt javasolta, hogy a két fél építse ki a közvetlen kommunikáció csatornáját. A CNN kormányzati körökből úgy értesült, hogy Washington nem tárgyalást kért az irániaktól, hanem a közvetlen kommunikációs csatorna létrehozását javasolta annak érdekében, hogy a helyzet eszkalációja esetén ne történjenek félreértések.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő szerdán kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész az együttműködésre az iszlám köztársasággal, ha Teherán bizonyítja szándékainak komolyságát, felfedi nukleáris programját és bizonyítja a világnak, hogy az nem katonai irányultságú.

Azt forrásai nem közölték a hírtelevízióval, hogy az amerikai levelet pontosan ki írta és kinek címezte. A Fars félhivatalos iráni hírügynökség Ali Motahari parlamenti képviselőre hivatkozva szerdán az jelentette, hogy “a levél első fele fenyegetéseket tartalmaz, a második pedig felajánlja a párbeszédet”.

“A levélben Obama kifejezte készségét a tárgyalásra és a vitás kérdések megoldására” – nyilatkozott Motahari, aki megerősített, hogy a levél tartalmazza a “vörös vonalra” történő utalást.

A levél tartalmáról az illetékes amerikai kormányszervek szerdán nem kívántak hivatalos felvilágosítást adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik