Nagyvilág

Elhalasztottak egy izraeli-amerikai hadgyakorlatot

Az izraeli és az amerikai katonai vezetés elnapolt egy nagyszabású közös hadgyakorlatot, hogy ne növelje az iráni atomprogram keltette feszültséget.

A “Kemény kihívás 12” fedőnevű rakétavédelmi hadgyakorlatot áprilisra tervezték, az izraeli és amerikai hadsereg jobb összehangolása érdekében. Az izraeli hadügy egysoros közleményben tudatta, hogy a gyakorlatot 2012 második felében tartják meg. A közlemény nem indokolta a halasztást.

Mark Regev izraeli kormányszóvivő szerint az Egyesült Államokkal “közös” döntést hoztak. “Az volt az elgondolás, hogy nem a legjobb időzítés most tartani egy ilyen gyakorlatot” – mondta további részletek közlése nélkül.

A két ország több ezer katonája venne részt a gyakorlatban, amely különféle hatótávolságú rakéták, így például az esetlegesen Iránból indított rakéták ellen tenné próbára az izraeli és amerikai együttes légvédelmet.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter tavaly decemberben úgy nyilatkozott, hogy a hadgyakorlat példa nélküli a két ország katonai együttműködésében, amely aláhúzza Washington “megingathatatlan” elkötelezettségét Izrael biztonságának megőrzése mellett.

Az iráni fenyegetés kérdése az egyik fő téma Martin Dempsey tábornoknak, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének izraeli tárgyalásain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik