Nagyvilág

Az S&P leminősítette az euróövezet mentésére szolgáló rendszert is

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA pluszra" rontotta az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer eddigi lehetséges legjobb, "AAA" besorolását hétfőn.

A hitelminősítő lépésére néhány nappal azután került sor, hogy pénteken az S&P megvonta az “AAA” államadós-besorolást Franciaországtól és Ausztriától, és ezzel Németország maradt az Európai Pénzügyi és Stabilitási Eszköz (EFSF) egyetlen ‘AAA” besorolású nagy garantáló országa. Pénteken az S&P összesen kilenc valutauniós ország államadósság-besorolását rontotta.

A Standard & Poor’s által péntek éjjel bejelentett tömeges leminősítésig a nem EFSF-kedvezményezett tagállamok 726 milliárd eurós garanciavállalásából 62 százalék jutott az “AAA” osztályzatú euróövezeti tagállamokra, így az EFSF hozzávetőleg 450 milliárd euró finanszírozást hajthatott fel a megingott pénzügyi helyzetű valutauniós gazdaságok támogatására a piacról anélkül, hogy veszélybe sodorta volna saját “AAA” besorolását. Ezért kapott az EFSF – amelynek névleges kihelyezési kapacitása 440 milliárd euró – “AAA” minősítést a nagy nemzetközi hitelminősítőktől.

Franciaország és Ausztria kiesésével azonban az “AAA” kategóriájú garanciavállalások aránya a teljes kötelezettségvállalási állományon belül 37 százalékra zuhant – áll a Bank of America-Merrill Lynch hétfői londoni elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik