Nagyvilág

Megint külföldről kritizálták a magyar kormányt

A lengyel Gazeta Wyborcza és a brit BBC is Orbán VIktorral és a magyar kormány politikájával foglalkozik.

Orbán Viktor “autokratikus hajlamú populista

A magyar kormány politikáját és annak gazdasági következményeit elemzi Witold Gadomski Orbán Magyarországa a szakadék szélén című írása a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap hétvégi kiadásában. Gadomski szerint Orbán Viktor “autokratikus hajlamú populista”, aki inkoherens politikájával a magyarok kedvében akar járni, de egyúttal kapcsolatban szeretne maradni az unióval, a nemzetközi szervezetekkel és a pénzügyi piacokkal. “Egyrészt megszegi a hatályos, de íratlan európai sztenderdeket, másrészt – a nemzetközi nyomás hatására – többször visszalépett (már)” – írja.

Gadomski szerint a magyar kormány nagy támogatottságának az az oka, hogy “az emberek általában nincsenek tisztában, hogy a felelőtlen költségvetési politika, a munkatermelékenységgel nem indokolható béremelések, a túlzott szociális kedvezmények az országot katasztrófába vezetik; ők csak a rövidtávú következményeket látják”.

Sólyom lett volna a biztosíték

A magyarországi belpolitikáról közöl elemző jellegű írást a BBC honlapján a brit közszolgálati médiatársaság budapesti tudósítója. Nick Thorpe, aki részt vett a külföldi tudósítóknak Orbán Viktor miniszterelnök által tartott minapi sajtóbeszélgetésen, azt írja: a kormányfő a rendszerváltás befejezetlensége felett általa és “a magyarok milliói által” érzett frusztrációval indokolta a “Magyarországot végre a helyes útra ráállító” új alaptörvény kidolgozását.

A BBC-tudósító írása szerint Sólyom László, az előző köztársasági elnök lett volna “a tökéletes személyiség annak biztosítására, hogy a kormány nem részegül meg saját hatalmától”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik