Nagyvilág

Orbánéknak meg kellene mutatni az irányt

Meg kéne mutatni Magyarországnak, hogy az EU-hoz tartozás nem csak gazdasági előnyöket, de az európai értékek képviseletét is jelenti – írja a Bloomberg.

Magyarország és az EU közti helyzettel foglalkozik szerkesztőségi cikkében a Bloomberg. Mint írják, a Magyarország és az unió közötti patthelyzet megmutatta a kontinens integritásának gyengeségét. Emlékeztet, hogy az elmúlt hónapokban Orbán Viktor kormánya megsértette mindazokat a demokratikus vívmányokat, amelyeket a berlini fal leomlása után elért.

Az írás utal az új alaptörvényre, az új médiaszabályozásra, a bíróságokra, az egyházügyre és a jegybanktörvényre is. De kitér a magánnyugdíjak államosítására és arra is, hogy nemrég három hitelminősítő is bóvli kategóriába sorolta Magyarországot.

„Az EU és az IMF mindeközben megszakította a tárgyalásokat a hitelről, amelyre a magyar gazdaságnak reménytelenül szüksége van” – fogalmaz a Bloomberg. Hozzátette: a magyar kormány delegációt küldött az IMF-hez tárgyalni, ugyanis a hitel lenne Magyarország utolsó védelme a fizetésképtelenség ellen.

A Bloomberg szerint hiba lenne, ha az EU a jegybanktörvény miatt korlátozná a segítség feltételeit, ez ugyanis nem változtatna az olyan intézkedéseken, mint a sajtószabadság, vagy a bírói rendszer függetlenségének korlátozása. „Magyarország ezeket az intézkedéseket mind saját ügyeinek tekinti és ez technikailag igaz is. De mint ahogy azt Görögországnál is láttuk, a pénzügyi segítség olykor az autonómia feladását jelenti” – fogalmaz a lap. Hozzáteszi: az EU több pusztán az áruk piacánál, egyszersmind a demokrácia terjesztésének egy útja is. Különösen egy olyan országban, mint Magyarország, amely évtizedekig egy totalitárius rendszerben élt. „Azt kéne világossá tenni Orbánnak, hogy az Európához tartozás nem csak a legjobb gazdasági lehetőségeket jelenti, hanem a szabadság és az emberi jogok értékeit is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik