Nagyvilág

Sorsdöntő hét elé nézünk

Fordulatot és kemény döntéseket hozhat ez a hét: Fellegi Tamás Washingtonba utazott, hogy meggyőzze az IMF vezetőit a tárgyalások újraindításáról. Szerdán az Európai Bizottság ülésén több magyar vonatkozású pontot is tárgyalnak és eljárás indításáról is dönthetnek Magyarország ellen.

Nem néz könnyű hét elé a magyar kormány, mind az IMF-fel, mind az EU-val kemény csaták várhatóak.

Tárgyalás a tárgyalásokról

Fellegi Tamás, az IMF delegációt vezető tárca nélküli miniszter vasárnap elutazott Washingtonba. Fő feladata, hogy meggyőzze a valutaalapot arról, hogy kezdje újra a tárgyalásokat Magyarországgal. A magyar fél úgy tűnik, minden kompromisszumra hajlandó, a feladat mégsem egyszerű. Az IMF főigazgatója – akivel Fellegi valószínűleg szerdán találkozik majd – egy CNN-interjúban kitérő választ adott arra a kérdésre, ismét leülnek-e tárgyalni Magyarországgal. Christine Lagarde határozottan fogalmazott: nem kötnek kompromisszumot.

Érdemes megjegyezni, hogy ugyanebben az interjúban az IMF vezetője következetesen a „magyar pénzügyminiszterrel” való találkozóról beszélt, míg Magyarországot Fellegi Tamás, mint tárca nélküli miniszter képviseli majd.

Eljárást indíthat ellenünk az EU

Január 11-én, szerdán ül össze idén először az Európai Bizottság, itt is kemény vitákra számíthatunk. A BruxInfo értesülései szerint ugyanis több magyar vonatkozású ügyben is döntés születhet. Magyarországgal kapcsolatban négy dosszié van a bizottság előtt: az igazságügyi törvény (Viviane Reding állampolgársági jogi biztos által figyelemmel kísért ügyek); a jegybanktörvény (Olli Rehn pénzügyi biztos reszortja); a hazánkkal szemben folyó deficiteljárás következő állomása; végül a tárgyalások esetleges megkezdése a Magyarország által az IMF-től és az EU-tól kért elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

Az első hárommal kapcsolatban már konkrét döntés is születhet. Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság kötelességszegési eljárást indít majd Magyarország ellen a december 30-án elfogadott jegybanktörvény miatt. Bár korábban már négy ilyen eljárás is indult hazánkkal szemben, ez lenne az első az EU történetében, amelyet a jegybanki függetlenség miatt indítanak.

Ugyancsak szerdán tehet javaslatot Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos a túlzott mértékű hiányról szóló eljárás keretében új lépésekre öt uniós tagállam, köztük Magyarország esetében. Mivel nem vagyunk tagja az euróövezetnek, közvetlen pénzügyi szankciók egyelőre nem fenyegetnek.

Keményebb lépések

Több uniós tagállam ezeknél keményebb szankciókat sürget Magyarország ellen. Egyes források szerint akár Magyarország szavazati jogának felfüggesztését is indítványozhatják Brüsszelben. Erre viszonylag kevés az esély, a magyar kormány és a Bizottság közti viszony azonban kétségkívül fagyos. Brüsszel elszánta magát arra, hogy mindaddig nem tárgyal Budapesttel, amíg a jegybanktörvény ügyét megnyugtatóan nem rendezik.

A helyzet azt követően eszkalálódott, hogy José Manuel Barroso és Orbán Viktor kemény hangú leveleket váltottak a jegybanktörvényről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik